Kremšnite

Znate kako ono ide - svatko svoje kljuse hvali :). Posebno kad je riječ o receptima za omiljene i svima drage kolače kao što su kremšnite. Postoji mnogo recepata za njih i svaka mama i baka ima svoju verziju koja se baš njoj i njenoj obitelji najviše sviđala. Imam i ja jedan recept od mame za kremšnite koje su mi bile odlične u djetinjstvu, a onda iz rane mladosti još jedan - taj je pak bio sa pudingom i tada mi je bio super i evo sad imam treći koji savršeno ispunjava sve ono što danas očekujem od dobre kremšnite :).
A nisam lako došla do njega - trebalo je isprobati podosta recepta za koje njihovi autori (ili prepisivači) tvrde da su najbolji :). Jer svatko... kako ono ide sa početka priče o kremšnitama :)?

Da, kremšnite kao kultni kolač svakako zaslužuju priču, no da se sve ne svede na kljusad red je da kažem da su ove kremšnite pjenaste, lako se režu i zadržavaju svoj oblik i nakon rezanja, tope se u ustima, brzo su gotove, a jako su fine... I svi će vas tražiti recept ;)







2 svježa lisnata tijesta

9 jaja
300g šećera
1,3 l mlijeka
9 dl vode
230g oštrog brašna
4 žlice gustina
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo

Pećnicu ugrijte na 200°C.
Lisnato tijesto odmotajte i pripremite dublji lim za kolače. Moj je veličine 30x20 i dubok je 5 cm. Okrenite ga naopako i na dno položite lisnato na papiru za pečenje u kojem je bilo zamotano. Izbockajte ga dobro vilicom i pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, dok ne porumeni. U međuvremenu odmotajte i drugo lisnato i njega narežite na kocke 5x3 pa i njih nabockajte. Kad je prvi list pečen prebacite ga na rešetku da se hladi, a na pečenje stavite i drugi, narezani list lisnatog tijesta.

Dok se to peče, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg pa im polako dodajte polovicu količine šećera i nastavite miksati dok se ne pojave sjajni vršci šauma. Ostavite sa strane.

U međuvremenu je i lisnato ispečeno pa ga izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se ohladi, a protvan preokrenite i na dno mu položite onaj prvi list lisnatog koji će biti dno kremšnita.

U veliki lonac zapremine cca 5l stavite kuhati mlijeko i 4dl vode.

Žumanjcima dodajte ostatak šećera i vanilin šećere i tucite mikserom dok ne postane pjenasto. Naizmjenično dodajte 5dl vode  (ostatak), brašno i gustin. Nastavite miksati tako da se sve dobro sjedini.

Kad mlijeko zakipi smanjite vatru i u njega ulijte smjesu žumanjaka. Dobro izmješajte i kuhajte uz stalno mješanje oko 5 minuta. Maknuti sa vatre i u vruću kremu dodati prašak za pecivo. Dobro izmješati kuhačom pa polako, stalno miješajući dodajte bjelanjke.
Kad smjesa postane ujednačena izlijte ju u pripremljen protvan. Zagladite vrh i poslažite ispečene kocke lisnatog tijesta.

Ohladite i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Print



Primjedbe

  1. Ooooo, daaaa, svatko hvali svoj recept za kremšnite. Ja sam se nekako "k'o pijan plota" uhvatila prvog recepta jer se dobije baš okus starinskih kremšnita. Kasnije sam ga malo modificirala prema svom ukusu i to je to. Nisam ih već dugo vremena radila

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno ti izgledaju! Ja sam iz Samobora i nikada ih nisam ni pokušal sama napraviti jer su za mene one na samoborskom trgu savršene i bojim se da ih nikada ne bih mogla nadmašiti.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije