Kolač od rogača i smokava

Rogač, svježe smokve, bademi, maslinovo ulje...
Miris i okus Dalmacije. Miris i okus otoka Hvara :).

Kolač je dovoljno sočan zbog marmelade i smokava koje tijekom pečenje puste nešto svog soka, a intenzivni okusi rogača i smokava mame na još...







4 jaja
160g šećera
200g rogača
2dl mlijeka
3 žlice maslinovog ulja
120g glatkog brašna
80g sitno sjeckanih badema
80g sitnih zobenih pahuljica
2 žlice marmelade od smokava (ili marelice ako nemate one od smokava)
12-15 svježih smokava

Pećnicu ugrijte na 180C.

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjake istucite el. mješalicom u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane kremasta i svijetla. Dodajte joj mlijeko i maslinovo ulje i još malo miksajte da se smjesa ujednači. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, rogač, zobene pahuljice i prašak za pecivo. Velikom žlicom naizmjence dodajte tučene bjelanjke i mješavinu brašna u smjeru žumanjaka i šećera. Lagano izmješajte da se sve ujednači i umiješajte još i bademe.

Lim za kolače namažite maslacem i posipane brašnom pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Po vrhu gusto poslažite prepolovljene smokve i posipajte ih sa žlicom kristal šećera.

Pecite u pećnici ugrijanoj na 180C 35-40 minuta.

Ohladite, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.







Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije