Plešivički copanjek



Zaista nije potrebno dugo tražiti ili daleko putovati da bi našli na nešto posebno, nešto što nikad nismo probali ili nešto što će nas oduševiti.  Ponekad trebamo samo malo skrenuti s gradskih ulica i naići ćemo na cijelo, gotovo zaboravljeno, bogatstvo okusa i mirisa. I pritom zaista ne bi trebali štedjeti  truda da naša autohtona kuhinja zadrži svoje mjesto na gastro sceni. Ono mjesto koje joj i pripada.

Ovo je  autohtoni slani prhki kolač koji se tradicionalno priprema na jaskanskim obroncima Plešivice. Slične "slane kolače" pripremaju od okolice Zagreba do Gorskog Kotara, samo ih zovu drugačijim imenima  - greblica, copanjak, tenka gibanica, zelenača. Ponekad imaju malo drugačije sastojke, no u osnovi to ostaje isto jelo.

Plešivički copanjek u proljeće se priprema sa zelenim strukovima mladog luka, dok ga u ostatku godine pripremamo s bilo čim zelenim, najčešće porilukom. 








Za pripremu je potrebno:
500g glatkog brašna
2 žlice svinjske masti ili maslaca
4 žlice kiselog vrhnja
1 dl mlijeka
1 žličica soli

500g svježeg kravljeg sira
1 veći poriluk ili vezica mladog luka
2 žlice svinjske masti ili maslaca
2 jaja
sol

1 jaje za premazivanje

U brašno dodati sol i ostale sastojke te umijesiti čvrsto tijesto. Ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko pola sata.
Dok tijesto stoji, poriluk prepolovite i tanko nasjeckajte te kratko prokuhajte u kipućoj vodi. Ocijedite i ohladite.
Kravljem siru dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte te umiješajte ocijeđeni poriluk.
Tijesto podijeliti u dva dijela i tanko razvaljati u veličini velikog pleha za pečenje.
Žlicom raspodijeliti nadjev te ga prekriti drugim dijelom tanko razvaljanog tijesta.
Krajeve stisnuti i zaviti tako da nadjev ne iscuri van.
Lagano istući jaje te kistom premazati copanjek.
Peći 30-40 minuta na 180°C.

Poslužiti toplo, no vrlo je ukusno i hladno uz čašu finog bijelog plešivičkog vina.

Print


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije