Abšmalcane mahune (mahune s krušnim mrvicama)

Kad kažem da za ručak imamo abšmalcane mahune često me pitaju - Abšmalcane? Ma, šta ti je to? Treba zaviriti u riječnik purgerskog  da bi se znalo što je to ili imati mamu ili baku koje su vam spremale ovo jelo kad ste bili mali :).
Ne znam da li su ih i van Zagreba tako zvali ;)  Riječ je je o tradicionalnom receptu za pripremu mahuna sa krušnim mrvicama. Odlične će biti uz kao prilog uz nešto mesno :)








500g mahuna
1 žlica maslaca
3-4 žlice krušnih mrvica
sol, papar

Svježe mahune očistiti, prepoloviti i skuhati u kipućoj vodi dok ne omekšaju, a ako imate smrznute jednako ih tako skuhajte u kipućoj vodi dok ne omekšaju.
U plitak lonac sa debljim dom stavite žlicu maslaca i otopite na vatri, pa kad se otopi dodajte kružne mrvice i popržite ih onako kako volite. Neki više vole jače popržene, no meni su draže samo kratko pržene tako da ostanu svijetle.
Tada ima dodajte ocijeđene mahune i sve zajedno dobro promiješajte i još kratko ostavite na vatri.
Posolite i popaprite i poslužite toplo.

Print

Primjedbe

  1. Iz okolice Zagreba sam, al uvijek mi je čudno kad čujem da su to abšmalcane mahune, kod nas su iz nekog razloga "izbačena" prva dva slova pa su to uvijek bile: šmalcane mahune.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod nas pošrekane. Ali ovo mi je vjerojatno jedan od dražih ljetnih ručkova.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije