Kocke od naranče


Sezona citrusa već je naveliko počela pa ako možete doći do domaćeg, netretiranog voća, svakako smrznite pokoju naranču za ovaj odličan kolač.

Jednostavan, vrlo ukusan spoj čokolade i naranče, kolač koji će se svima svidjeti, a još je uz to i brzo gotov. Ovaj je recept iz tekice moje mame, tko zna odakle je prepisan, no svakako ga vrijedi probati, ako slučajno još niste. :)








4 jaja
12 žlica šećera
15 žlica ulja
15 žlica mlijeka
5 žlica narančina soka
20 žlica brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

nadjev:
80 g šećera
1 dl vode
2 smrznute naranče
3 žlice pekmeza od marelica

glazura:
200 g čokolade
100 g maslaca

Pećnicu ugrijati na 190 stupnjeva.

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istući u čvrst snijeg. Odložiti sa strane. U žumanjke dodati šećer i dobro izmiksati da postane pjenasto. Postupno dodati mlijeko, sok i ulje te dobro izmiksati. Prašak za pecivo pomiješati s brašnom pa naizmjence dodavati brašno i istučene bjelanjke te velikom žlicom oprezno miješati da se smjesa ujednači.

Veliki lim od pećnice prekriti papirom za pečenje pa rasporediti biskvit u ravnomjernom sloju. Peći oko 30 minuta.

Dok se peče, pripremiti nadjev - u vodu dodati šećer i pekmez te prokuhati.

Kad je pečeno, malo ohladiti i odvojiti od papira za pečenje pa prerezati uzdužno na dva jednaka dijela. Jedan položiti u kalup za pečenje te veličine, a drugi dio namrviti u zasebnu posudu. Na to naribati smrznute naranče i sve preliti pripremljenim sirupom. Dobro promiješati pa nanijeti u ravnomjernom sloju preko biskvita u kalupu.

Čokoladu otopiti s maslacem, dobro promiješati, dodati dvije do tri kapi ulja i preliti preko kolača.

Printaj recept







Primjedbe

  1. Rado vidjen kolac. Nezahtjevan za napraviti, a zadovolji i one probirljivije. Narandze uvijek ogulim i zamrznem. Sigurno da bi bilo bolje sa korom, ali samo u slucaju da je netretirana. Ako nema dzema od kajsija, uklopi se i domaci od sljiva ili neki drugi. Dzem od sljiva malo potamni ovaj dio sa narandzom, ali se ukusom sasvim lijepo sloze. I da, smanjujem secer u svim dijelovima originalnog recepta, a da se nista po krajnji ishod lose ne desi :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod mene u tekici ovaj kolač stoji pod nazivom jaffa kolač. Često sam ga radila kad sam tek počela peći kolače i sjećam se da je bio fini

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije