Cijela pečena cvjetača s fetom

Kako pripremiti uzbudljivo i novo jelo od povrća koje će djeca obožavati? To je pitanje na koje vječno tražim novi odgovor. Na našem se jelovniku povrće nalazi svakodnevno i trudim se da to bude razvrnosno povrće, no dosadi. Bar meni :).
Cvjetaču svi volimo i najčešće ju pripremam gratiniranu, kuhanu pa prelivenu umakom od sira ili jednostano kuhanu sa krumpirom na lešo ili na pari. No, ovaj recept nudi novu ideju - cvjetača se kuha u vodi sa vinom, začinima i masnoćama, otprilike onako kako kuhate ribu, a nakon svega još je kratko zapečena sa feta sirom. Jako mi se svidjelo i mislim da ću i ubuduće cvjetaču kuhati i za na lešo u ovakoj mješavini.







1 veća glavica cvjetače
2 dl bijelog vina
50ml maslinovog ulja
4 žlice soli
2 žlice maslaca
3 žlice limunovog soka
1 žlica šećera
3-4 zrna papra
 1 lovorov list

100g feta sira

Pećnicu ugrijte na 200°C.
U veliki lonac ulijte ulje, vino, sol, šećer, papar, maslac, limunov sok i lovor pa dodajte oko 1 litru vode. Ako imate veći lonac trebat će vam nešto više vode jer kad stavite cvjetaču trebala bi biti prekrivena do 3/4 visine. Stavite na vatru da mješavina zavrije.
Cvjetaču operite i očistite, odstranite joj listove i stapku odrežite tako da cvjetača ravno stoji. Stavite ju kuhati u kipuću vodu i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša. Isprobajte nožem da li je kuhana - ako možete glatko zarezati, cvjetača je gotova.
Tada lonac maknite sa vatre i uz pomoć dvije veće žlice izvadite cvjetaču, pusitite da se kratko ocijedi i stavite ju u posudu za pečenje. Natrgajte fetu i ugurajte ju izmedju cvjetića cvjetače.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta dok cvjetača lagano ne posmeđi, a sir ne omekša.

Poslužite toplo kao prilog pečenju ili kao lagani obrok uz salatu.

Printaj recept




Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije