Cheesecake u staklenkama

Danas ima na stotine objavljenih recepata za ovaj kultni kolač. Svaka slastičarnica koja imalo drži do svog ugleda ima ga u svojoj ponudi. 
Nisam imala namjeru objavljivati i sto i prvu verziju ovog recepta, no jedna draga prijateljica mi je stavila bubu u uhu pokušavajući ga ispeći u staklenci. A obzirom da ovaj recept imam već dugo i da sam ga mnogo puta napravila...  Nisam mogla odoljeti :). 

Ovo je mjera za 2 staklenke od 150 ml. 

No, stavit ću i mjere za tortu promjera 24 cm ili za 8 staklenki, tako da sve imam na jednom mjestu :).







 za 2 staklenke od 150ml:

50g čajnih kolutića ili sličnih keksa
1 žlica otopljenog maslaca
1 žličica smeđeg šećera
125g krem-sira ili svježeg kravljeg sira
1 jaje
1 žličica šećera
1 žlica limunovog soka
1 dl kiselog vrhnja
1 žlica šećera
malo ekstrakta od vanilije

Pećnicu ugrijati na 180°C.
Kekse, maslac i smeđi šećer pomiješati, žlicom ih utisnuti u staklenke i odložite ih u hladnjak dok pripremate kremu.
Sir, jaje, šećer i limunov sok dobro izmiješati el. mješalicom te uliti preko keksa u staklenkama.
Poslažite staklenke u dublju posudu za pečenje i ulijte vode do pola staklenke.
Pecite ih i zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. 
Izmiksajte vrhnje, šećer i vaniliju te polako uz pomoć žlice, prelijte preko tople kreme u staklenkama.
Vratite u toplu, isključenu pećnicu na još desetak minuta.
Dobro ohladite. 

No, ako vam iipak želite napraviti cheesecake na uobičajen način, u obliku torte, ovo su vam potrebni sastojci i način pripreme:

200 g čajnih kolutića.
50 g maslaca
2 žlice smeđeg šećera

500 g svježeg sira ili filadelfija krem sira
4 cijela jaja
3 žlice šećera
sok od cijelog limuna
2kisela vrhnja
3 žlice šećera
1 žlica ekstrakta od vanilije (ili 1 vanilin šećer)

Pećnicu ugrijati na 180°C.

Kekse, maslac i smeđi šećer pomiješati, žlicom ih utisnuti u maslacem namazan kalup promjera 24 cm te gai odložite ih u hladnjak dok pripremate kremu.
Sir, jaja, šećer i limunov sok dobro izmiješati el. mješalicom te uliti preko keksa.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.
Izmiksajte vrhnje, šećer i vaniliju te polako uz pomoć žlice, prelijte preko tople kreme
Vratite u toplu, isključenu pećnicu na još desetak minuta.
Dobro ohladite.

Printaj recept





Primjedbe

  1. Odličan cheesecake, može li se ispeči u običnim čašama - staklenke mi baš nešto nisu lijepe (osim za poklon) za jesti iz njih?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ove staklenke imaju nešto deblje staklo od većine čaša, ali ako imaš neku čvršću čašu, vjerujem da može i tako :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja ih volim ispeći u staklenki, zgodne su mi za odnjeti u goste.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije