Pains au chocolat ili pecivo s čokoladom

Slike ovih peciva na Coolinarici su me jednostavno opčinile. Proganjale se su me dok ih nisam i sama napravila. Recept nisam mijenjala, samo sam ga malko prilagodila. I probala sam i ovu varijantu da ih zarolane ostavim preko noći u hladnjaku pa ispečem ujutro za doručak i zaista ne znam jesu li ukusnija kad se odmah peku ili ovako nakon noći u hladnjaku.
Ova su peciva slična poznatijim kroasanima, no tijesto se priprema nešto kraće, u manje faza, pa je i mrvu manje lisnato, no ipak vrlo ukusno. Traže i vrijeme i trud, no zaista vrijede svake utrošene minute jer su jednostavno prefina. A i nije to tako komplicirano kako izgleda na prvi pogled :D.
Uobičajeno je da se pune naribanom tamnom čokoladom, ali za djecu ipak naribajte mliječnu.







500g brašna
1 žličica soli
1 instant kvasac
350ml mlijeka
50g smeđeg šećera
2 žlice ulja

180g maslaca
50g naribane čokolade
1 žumanjak i 2 žlice mlijeka za premazivanje

POmiješati brašno sa soli i kvascem. U posebnoj posudi promiješati mlijeko, šećer i ulje te uliti u brašno i zamijesiti elastično tijesto.
Posudu namazati uljem te u nju staviti tijesto, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom oko 1h.
Dignuto tijesto premijesiti te razvaljati u pravokutnik. Hladni maslac narezati na listiće te dio rasporediti po tijestu, ostaviti prazno 2-3cm na krajevima. Zatim preklopiti lijevu trećinu tijesta do sredine i onda to isto napraviti sa desnom. Tijesto okrenuti za 90° te ponovo razvaljati. Opet rasporediti maslac te ponoviti postupak još 2 puta. Nakon zadnjeg preklapanja stranica preklopite još jednom tijesto prema sredini kao knjigu te ga staviti u vrećicu premazanu uljem. Vrećicu odložite u hladnjak oko 1h.




Nakon toga izvadite tijesto iz vrećice te ga podijelite na dva jednaka dijela. Svaku polovicu razvaljate u pravokutnik koji prepolovite pa dobiveno podijeliti na 4 manja pravokutnika. Na kraću stranicu svakog stavite malo naribane čokolade te zarolajte u rolicu. Dobit ćete 16 rolica.
Stavite ih na lim ze pečenje sa pek-papirom, prekrijte kuhinjskom krpom te ih ostavite na toplom da se dižu još pola sata.
Ako želite ova peciva poslužiti za doručak tada ih nakon ovog samo stavite u hladnjak preko noći. Ujutro ih izvadite iz hladnjaka pola sata prije pečenja.
Tik prije pečenja premažite ih žumanjkom tučenim s mlijekom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.
Malo ohladite te pospite šećerom u prahu i jedite ih još tople uz šalicu vruće čokolade.


Verzija za ispis


Primjedbe

  1. Uh, super mi je ovo da prenoće u frižideru pa su ujutro spremne za savršeni doručak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i meni se to najvise svidjelo jer su idealna za dorucak.

      Izbriši
  2. Pravila sam ih bas po Merinom receptu i odusevili smo se!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vjerujem jer je i kod nas isto odusevljenje :).Ja sam samo malo skratila vremena dizanja tijesta, al ostalo je sve isto kao u njenom receptu.

      Izbriši
  3. Predobra peciva i odlično si ih napravila ! Jedino što nije dobro je što vjerujem da nestanu prebrzo :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije