Krpice s kravljim sirom i vrhnjem

Prečesto mi se dogodi da me savršene slike hrane iz časopisa ili sa interneta provuku u istraživanja kuhinja sa svih strana svijeta, pa ponekad na duže vrijeme zaboravim da mi i ovi naši prostori mogu ponuditi taj izazov i da ne moram tako daleko tražiti da bih pronašla nešto posebno. Domaća tjestenina je jedan od tih izazova, a ovog puta su to krpice iliti trganci, šćipanci... Od Drave do Save zovu ih raznim imenima i poslužuju uz različite umake. Krpice uopće nisu komplicirane za napraviti, a okus domaće tjestenine je nešto što treba probati...
A još ako imate domaći kravlji sir i vrhnje te finu pancetu... Ah. :).








500g glatkog brašna
3 jaja
400g kravljeg sira
3dl vrhnja
60g maslaca
100g pancete (ili dimljene slanine)
sol, papar

Od brašna, jaja, soli i oko 1dl vode umijesiti čvrsto tijesto. Umotati ga u kuhinjsku krpu posipanu brašnom i pustiti da odleži oko pola sata. Radnu površinu posuti brašnom, tijesto tanko razvaljati i narezati na 1 cm široke trake. Rukom trgati krpice veličine placa i ostaviti da se još malo prosuše. Dovoljno je i 15 minuta, no ako imate vremena neka se dobro prosuše.
Krpice kuhati u puno kipuće vode oko 5 minuta, ovisno koliko ste ih tanko razvaljali. Pancetu narezati na kockice i popržiti u tavici.
Skuhane krpice ocijedite i stavite u tavu u kojoj ste otopili maslac. Posolite i popaprite te dobro promiješajte. Dodajte kravlji sir  i vrhnje te pospite poprženim kockicama pancete.
Poslužite toplo.  


Printaj recept











Primjedbe

  1. Domaća tjestenina uz domaću pancetu je kod mene česta kombinacija. Još da mi se dočepati i domaćeg kravljeg sira i vrhnja ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zao mi je sto se i probati sama napraviti tjesteninu jer je zaista jednostavno.

      Izbriši
  2. Nešto slično pamtim iz vrtića samo u slatko varijanti. Moram probati da vidim jel to to.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije