Gougeres sa vlascem

Iako ovo jelo nisam stigla uslikati na moj uobičajen način već sam ga na brzinu okinula mobitelom moram ga objaviti jer je recept vrijedan objave. Brzo je gotovo i uz malo vještine imat ćete vrlo ukusan mali zalogajčić.

Ovo je klasičan francuski prigrizak koji se radi od kuhano-pečenog tijesta s dodatkom sira te ga aromatizirate po želji i ukusu ili stanju u hladnjaku. O siru ovisi koliko će te soli staviti u tijesto. Ako imate slaniji sir tipa našeg paškog, stavite samo prstohvat soli, a ako koristite ementaler ili gaudu ona stavite više, ovako kako je napisano u receptu.
I još nešto - možete mijenjati, dodavati, smanjivati, povećavati količine i vrste dodataka koji aromatiziraju ove fine kuglice, ali osnovni sastojci za tijesto i način pripreme su bazni recept koji ne podnosi promjene i kojeg se treba strogo držati ako želite da vam gužeri ne splasnu.







160g glatkog brašna
100g maslaca
1/4 litre vode
pola žličice soli
4 cijela jaja

100g sira (ovdje je ementaler)
1 žlica sjeckanog vlasca
prstohvat bijelog papra

Zakuhati vodu. Dodati maslac i sol i kuhati 2 minute. Maknuti s vatre, umiješati brašno, vratiti na vatru i miješati kuhačom dok se masa ne počne odlijepljivati. Ohladiti. Dodavati jedno po jedno jaje i mikserom dobro izraditi. Dodati, papar, vlasac i naribani sir te još izmiješati mikserom. Zagrijati pećnicu na 250°C. Tijesto žličicom stavljati u hrpicama na lim prekriven papirom za pečenje. Hrpice neka budu široko razmaknute. Peći 10-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Ne otvarati vrata pećnice.
Ohladiti, pa skinuti s lima i obavezno poslužiti toplo.
Možete ih i ispeći ranije pa neposredno prije posluživanja vratiti na par minuta u zagrijanu pećnicu.

Printaj recept

Primjedbe

  1. Ovo mi se jako sviđa iako inače bježim od kuhanih tijesta. Sigurna sam da je odlično, a priprema mi se ne čini zahtjevna. Pinam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiva mi je priprema ovih slanih grickalica, sa dodatkom sira i vlasca sigurna sam da imamo ukusan i dobar zalogaj. Super je da si objavila recept i bilježim ga !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije