Čokoladna souffle torta s narom/šipkom

Znate li kako najjednostavnije dobiti sok od šipka/nara? Jednostavno ga prerežite po pola kao limun i istisnite kao limun :). Možda nešto bobica ostane cijelo, možda koja i upadne u zdjelicu sa sokom, možda će ga trebati i malo procijediti da se odstrane opnice, al ipak ćete vrlo brzo i jednostavno dobiti prefini sok od šipka. Pa kad ga dodate u ovakvu čokoladnu tortu koja sve osvaja, pa ju još prelijete sirupom ukuhanim od tog istog soka šipka, posipate zrnima šipka... 

Ma, prava zimska uživancija :).







300g čokolade
200g maslaca
malo soli
8 velikih jaja
150g šećera

4 šipka
3 žlice šećera
Ugrijte pećnicu na 160°C.

Stavite maslac i izlomljenu čokoladu u posudu i otopite ih stalno miješajući na laganoj vatri.
Ostavite da se malo ohlade. Jedan šipak prerezati po pola i ocijediti njegov sok. Po potrebi procijediti sok te ga umiješati u malo prohlađenu smjesu maslaca i čokolade. Malo posoliti i dobro promiješati.
Zatim mikserom istući čvrsti snijeg od 8 bjelanjaka, pa u drugoj posudi tući žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenušava i rahla. 
Polako dodavati dio po dio čokoladne smjese u smjesu žumanjaka. Miješati velikom žlicom. Tada dodati i snijeg od bjelanjaka te ga također velikom žlicom lagano umiješati.
Kalup za torte promjera 26cm obilno namazati maslacem te u njega ulijte smjesu.

Pecite otprilike 50-60 min na 160°C.   

Torta će se prilikom pečenja jako dići, no nakon vađenja će spasnuti. 

Dok se torta peče pripremite sirup od šipka. Šipke prerežite po pola i iscijedite sok. Po potrebi ga iscijedite. Sok ulijte u mali lončić, dodajte šećer i na laganoj vatri, povremeno miješajući, kuhajte 15-tak minuta. Ohladite. 
Ovu tortu možete poslužiti toplu ili dobro ohlađenu pa prelivenu sirupom od šipka i po želji s tučenim slatkim vrhnjem posutu zrnima šipka. 






Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije