Princ William - čokoladna torta s keksima

Slučajno sam nabasala na sliku ove torte. Oduševila me izgledom, a s obzirom na to da moja djeca obožavaju kolače sa keksima, znala sam da će i njih oduševiti. Nakon toga počela sam tražiti pravi recept i doznala da je riječ o svadbenoj torti i bla, bla svašta nešto o vjenčanju koje mene ljetos nimalo nije zanimalo. Zbog torte sam bila spremna i na taj teror, a s obzirom na to da je internet prepun priča o toj torti, uopće nije potrebno da i ja pišem o tome. No, ime joj moram zadržati jer je više nego jasno da će joj ono zauvijek ostati. Iako je naizgled riječ o samo običnoj čokoladnoj torti sa keksima, to ipak nije obična torta s keksima.

Tražeći recept naišla sam na dva - Chocolate Biscuit Cake sa Oprahine stranice, koji je većina onih koji su toru dosad radili slijepo slijedila, i recept s www.bettycrocker.com gdje torta izgleda isto, a sastojci su posve drugačiji. Našla sam recept i na blogu Just cake the Cupcake.

Smetalo mi je sirovo jaje i još ponešto pa sam odlučila uzeti sve sastojke iz prvog recepta i napraviti kremu na svoj način, a uz to sam i malo uvećala količine. Kako nisam imala ni tako mali kalup za torte, tortu sam napravila u duguljastom kalupu za kruh. Možda je tako manje efektno, ali je ipak dobar odabir jer je torta slatka, a kad je ovog oblika, možete rezati tanke kriške, tanje nego da je okrugla.

Rezultat? Oduševljena lica mojih klinaca i pitanje: Možeš mi ovu tortu napraviti za rođendan? A drugi odmah dodaje: A meni?
Nestala je isto poslijepodne....
A koliko ju svi prizivaju, mislim da će pasti i sljedeći vikend...








3 jaja
100 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
200 g maslaca
33 0g čajnih kolutića

glazura:
85 g tamne čokolade
1 žlica maslaca

Čajne kolutiće izlomiti na veće komade, najbolje na četvrtine.
Na pari istući jaja sa šećerom dok se smjesa ne zgusne, pa dodati izlomljenu čokoladu i maslac. Dobro miješati dok krema ne postane glatka. Maknuti s vatre i u kremu umiješati izlomljene kekse.

Okrugli kalup od 20 cm ili duguljasti za kruh, namazati maslacem ili obložiti prozirnom folijom te izliti smjesu u kalup. Žlicom lijepom poravnati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi. Ohlađeno staviti u hladnjak preko noći ili barem 3 sata.



Na kalup staviti tanjur za posluživanje te na njega pažljivo prevrnuti kolač.
Otopiti čokoladu na pari i dodati joj maslac te miješati dok ne dobije glatka smjesa.
Preliti glazuru po kolaču i za ukras  posuti izmrvljenim keksima.

Poslužiti uz puno tučenog slatkog vrhnja.

Verzija za ispis




Primjedbe

  1. Meni je isto zasmetalo jaje kad je torta objavljena, a ova verzija već dolazi u obzir. Brzo i jednostavno.

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala ti za recept, ovako prerađen se i meni više sviša i radim je već ovaj vikend

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene ta torta podsjeća na one čokoladne "salame" u oblatni, koje obožavam. Sviđa mi se ova tvoja krema!

    OdgovoriIzbriši
  4. da, i mene je podsjetilo na tu "salamu", zato me je i privukla :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda odlično!!! :) mene nije baš oduševila ali pojelo se :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Isprobavam prvom prilikom !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije