Božićni panj

Ovog kolača se sjećam iz djetinjstva. Moja ga je mama neko vrijeme pekla za svaki Božić. Bio je od svijetlog biskvita i bogate kuhane čokoladne kreme s maslacem. A onda je pao u zaborav... Ovog sam Božića odlučila da ću ga pokušati vratiti iz zaborava. No, ispao je posve drugačiji od onog kojeg se sjećam. Tako je to kad kreneš mijenjati malo ovo pa još ono... :)







Biskvit je onaj s Coolinarike, dodala sam mu sok od naranče. A krema je morala biti drugačija :D.


 6 jaja
 80g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica naribane korice naranče
60g tamne čokolade
2 žlice soka od naranče
50g oštrog brašna
½ žličice praška za pecivo
30g gustina

Istucite čvrsti snijeg od  bjelanjaka i 40g šećera.
Žumanjke pjenasto izmiksajte s ostatakom šećera, vanilin šećerom, naribanom koricom naranče, sokom od naranče i otopljenom čokoladom.
Velikom žlicom pažljivo umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i gustinom te snijeg od bjelanjaka.
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i žlicom rasporedite smjesu.
Peći u zagrijanoj pećnici na180°C 10 minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz pleha, prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu i zarolajte. Ostavite da stoji zamotano desetak minuta, zatim ga malo ga odmotajte i ohladite preko noći.

Sad pripremite kremu:

500ml slatkog vrhnja
30dag čokolade za kuhanje

Čokoladu razlomiti u manje komade i lagano zagrijavajući otopiti u slatkom vrhnju. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Nakon hlađenja dobro izmiksati.


Ohlađeni biskvit pokapajte s malo hladnog mlijeka, premažite s 2/3 pripremljene kreme i čvrsto zarolajte u roladu, a preostalom kremom premažite roladu. Po površini rolade vilicom povlačite linije kako bi dobili izgled kore drveta. Roladu ohladite pa prerežite na dva dijela te ih složite kao grane.

Verzija za ispis






Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije