Lazanje s bundevom i mljevenim mesom

Svake jeseni napravim barem jedan bundeva-day za se one koji još nisu otkrili tu divnu namirnicu. Jedno od jela koje obavezno poslužujem na takvom druženju su ove lazanje. Idealne su za zaljubiti se u bundevu :-).







1 glavica luka
500g mljevenog junećeg mesa
1 žličica organa
mala konzerva pelata,
malo šećera, slatka mljevena paprika
500g bundeve (najbolje hokaido)
maslac
lazanje
bešamel (7dl mlijeka, 50g maslaca, 50g brašna)
naribani sir

Luk sitno nasjeckati i popržiti na žlici maslinovog ulja. Dodati meso i prijati dok ne potamni. Posoliti, popapriti, dodati pelate, šećer i papriku i pustiti da kuha desetak minuta. Začiniti origanom. Operite bundevu, otvorite i očistite od sjemenki, narezati na par kriški te naribati na listiće na širokom ribežu. Potom dio po dio prijati na malo maslaca dok ne omekša. Pripremiti bešamel. Od odmjerene količine mlijeka oduzeti malo i u tu malu količinu dodati brašno. Dobro promiješati. Ostatak mlijeka staviti na vatru i dodati mu maslac. Kad se maslac otopi dodati brašno pomiješano s mlijekom i pjenjačom miješati dok se umak ne zgusne. Posoliti i popapriti.
Lazanje slagati u vatrostalnu posudu ili prikladan oblik za pečenje tako da se na dno stavi žlica bešamela pa red lazanja, red mesa koje posipamo bundevom, zaliti s malo bešamela, pa opet red lazanja i tako do kraja dok se svi sastojci ne potroše.  Po vrhu posipati naribanim sirom. Peći 40 min na 200°C.



Primjedbe

  1. sada kad sam i ja otkrila bundeve svaki recept je dobrodošao :))
    lazanje inače o-bo-ža-vam! a izgledaju odlično.

    OdgovoriIzbriši
  2. krasni recepti svi redom :)

    dunja

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlične su lazanje. Danas sam pravila za ručak i oduševljeni smo. Ja sam samo dodal i blanširani spanać tako dae još dekorativnije izgleda.
    Hvala za ideju za bundeve.
    Pozdrav

    Ivana

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije