Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

U spomen - Vrtaljica -

Već sam jednom napisala da rijetko igram blogersku igricu Fbi rukavice. Na žalost, ovog puta je povod za moje sudjelovanje pretužan. Snježa, autorica bloga Vrtaljica koji istražujemo, napustila nas je prije nekoliko mjeseci. Iza sebe je ostavila divan blog sa mnoštvo odličnih recepata koji su pisani sa mnogo ljubavi, pozitivne energije, radosti. Ovaj krug igre njoj je u spomen.

Isprobala sam samo tri recepta, no znam da ću još puno puta navratiti do Vrtaljice po recept ili inspiraciju.




Baci di dama (damski poljupci)

Baci di dama je tradicionalni talijanski kolačić iz Piemonta. Ako vam je sad nešto zazvonilo u ušima, daaaa, dobro vam zvoni jer i Ferrero (Nutella, jel ;)) je iz te talijanske regije bogate lješnjacima. Obzirom da je ipak riječ o majstorima kad je riječ o lješnjacima ni ovaj kolač nimalo ne zaostaje za poznatijim proizvodima.

Ovi vrlo prhki keksići od lješnjaka sljepljeni su otopljenom čokoladom i imaju onaj nutelasti okus koji obožavamo. Prilikom izrade morate malo pripaziti jer su jako krhki dok su topli.
Bez dvojbe - hit mojeg ovogodišnjeg božićnog tanjura :)




Tiramisu sa jabukama ili štajerski tiramisu

Kiša i magla.
Jabuke i kasna jesen.
I osvježavajući tiramisu od jabuka.

Jednostavan desert koji ćete brzo pripremiti i još brže pojesti. .
A ako prvi put radite pire od jabuka vjerujem da će vas oduševiti. Pokušajte se suzdržati i ne pojesti baš sve žlicom ;).



Juha od cvjetače i kestena

Još jedna jesenska juha je pred vama. Ovog sam puta spojila cvjetaču i kestene i dobila još jedan uspješan par. Kesten je ublažio okus cvjetače, no nije ga sakrio, već ga je samo malo drugačije naglasio, nekako profinjenije :). 
Ova vrlo ukusna juha ne traži nikakave dodatke, uživat će te u njoj i bez npr. krutona :).



Salata od šampinjona

Ova osvježavajuća salata od šampinjona idealna je za razne proslave, partije, tulume...
Brzo je gotova, a svojim odličnim okusom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.  Svakako isprobajte :)




Kolač od bjelanjaka sa bundevom i karamelom (Pumpkin angelfood cake)

Angel food cake ili biskvit od bjelanjaka je kolač koji radim kad god imam za potrošiti nešto više bjelanjaka. Na blogu već postoje 3 verzije (čokoladni angel food cakečokoladna rolada sa jagodama i angel food cake sa kupinama), a sad vam predstavljam i četvrtu - nešto drugačiju verziju ovog tipičnog američkog kolača.

Ovog puta jesenska verzija - bundeve, orasi i karamel.

U pjenicu od bjelanjaka i šećera (šaum, jelte :D) umješala sam pire od butternut bundeve i bijelo brašno zamijenila graham brašnom uz dosta zimskih začina i onda još sve posipala grubo sjeckanim orasima pa prelila prefinim karamel umakom...

Rezultat je bio odličan - ostavila sam djeci kolač na stolu i dok sam se vratila pola ga je nestalo... Na moje iznenađenje i oduševljenje jer nisam baš očekivala da će se i njima baš toliko svidjeti :)



Juha od pečene bundeve i šampinjona

Jesen u tanjuru. To bi bilo pravo ime ovoj juhi. Mirisna, prepuna jesenjih okusa, topla, kremasta, domaća...
Da, hokaido bundeva i šampinjoni se izvrsno slažu, a vjerujem da bi bila još savršenija sa vrganjima. No, vrganja nisam imala pri ruci, a šampinjona jesam, pa je tako nastala ova kombinacija okusa. Probajte i sa drugim gljiva, jer može biti samo još bolje. 



Kremšnite

Znate kako ono ide - svatko svoje kljuse hvali :). Posebno kad je riječ o receptima za omiljene i svima drage kolače kao što su kremšnite. Postoji mnogo recepata za njih i svaka mama i baka ima svoju verziju koja se baš njoj i njenoj obitelji najviše sviđala. Imam i ja jedan recept od mame za kremšnite koje su mi bile odlične u djetinjstvu, a onda iz rane mladosti još jedan - taj je pak bio sa pudingom i tada mi je bio super i evo sad imam treći koji savršeno ispunjava sve ono što danas očekujem od dobre kremšnite :).
A nisam lako došla do njega - trebalo je isprobati podosta recepta za koje njihovi autori (ili prepisivači) tvrde da su najbolji :). Jer svatko... kako ono ide sa početka priče o kremšnitama :)?

Da, kremšnite kao kultni kolač svakako zaslužuju priču, no da se sve ne svede na kljusad red je da kažem da su ove kremšnite pjenaste, lako se režu i zadržavaju svoj oblik i nakon rezanja, tope se u ustima, brzo su gotove, a jako su fine... I svi će vas tražiti recept ;)




Kolač od rogača i smokava

Rogač, svježe smokve, bademi, maslinovo ulje...
Miris i okus Dalmacije. Miris i okus otoka Hvara :).

Kolač je dovoljno sočan zbog marmelade i smokava koje tijekom pečenje puste nešto svog soka, a intenzivni okusi rogača i smokava mame na još...




Kolač sa svježim smokvama i bademima

Svježe smokve posipane smjesom badema, šećera i s malo cimeta će pečenjem lagano karamelizirati i dati divan okus ovom sočnom kolaču. A i biskvit će vas oduševiti svojom nešto drugačijom teksturom i lagano limunastim okusom.

Iskoristite svježe smokve dok ih još ima, no za ovaj kolač možete koristiti i smrznute :).





Kolač od bjelanjaka sa kupinama i čokoladom

Na blogu već imam dva recepta (čokoladni anđeoski kolač i čokoladna rolada sa jagodama) za ovakve biskvite od bjelanjaka, no u oba je riječ o čokoladnoj verziji ovog kolača. Danas vam pak pišem recept za ljetnu varijantu ovog kolača - sa divljim kupinama i nasjeckanom čokoladom. Koristila sam sitne, gotovo suhe divlje kupine koje su idealne za ovakav kolač jer nemaju puno soka pa neće dodatno ovlažiti biskvit, a uz to njihova boja i aroma su intenzivnije i odlično se slažu sa čokoladom. Brzo je gotov, jednostavan za pripremu i idealan za ponijeti na plažu :).





Varivo ili cušpajz od patlidžana

I ljeti često poželim pojesti nešto sa žlicom, uz uvjet da je lagano, ukusno i sa puno povrća. Ovo varivo iliti cušpajz je ponešto drugačije od onih uobičajenih sa krumpirom i zaprškom no neće vas razočarati, čak naprotiv vjerujem da će vam se itekako svidjeti. Umjesto krumpira i zaprške ovdje se dodaje malo riže koja će lagano zgusnuti varivo, no i dalje će biti jušno i varivasto ;). Isto tako, možete upotrijebiti i puretinu umjesto junetine ili ga jednostavno skuhati bez mesa. A i patlidžani će vas ugodno sigurno iznenaditi svojim okusom u varivu. Zaista ih je šteta samo peći ili pohati. 
Eh, da, moram napomenuti da je ovo jedno od najdržih jela moje djece :).


Fast food burrito ili najobičniji burrito :)

Nisam baš sklona brzoj hrani, posebnoj ne onoj koja je već napola prerađena pa kao pripremljena za kuhanje, no iznimka su mi burritosi. Mali zamotoljak prepun mesa, povrća i umaka jako je brzo gotov, hranjiv je i ukusan pa onda ponekad pokleknem i skratim si vrijeme pripreme obroka. Posebno kad je ovako vruće :).

No, opet, ako imate vremena i želite još ukusniji burrito napravite domaće tortilje, sami nasjeckajte povrće, sami izmiješajte začine i uživat će te još i više :)


Quesadillas (kesadilje) sa piletinom i povrćem

Danas je na redu još jedan recept za kesadilje, a ovog puta su na tragu onih meksičkih :).  Jednako su ukusne kao i zelene od prošlog tjedna, a zapravo je  najbolje kod ovog jela to  štp možete staviti što god od povrća imate u hladnjaku, a isto tako izostaviti bilo koji sastojak ili ga zamijeniti.

Jednostavne, brzo gotove, ukusne, a pri tom možete i isprobavati svoju kreativnost. Ili isprazniti hladnjak :)



Quesadillas (kesadilje) sa graškom, šparogama, rikolom i piletinom

Charlie: Berta?
Berta: What?!Charlie: I just thought maybe it's almost lunchtime. Berta: Oh, yeah. (Looks towards Fernando) Quesadilla, bright eyes? Fernando (Enrique Iglesias): Thank you. Berta: Coming up. Charlie: Actually, I'd rather have a sandwich... Berta: I'm making quesadillas! Charlie: Quesadillas. Fine.


Ah.
I kako ih nakon ovog ne isprobati? Ako i zanemarimo ovaj gornji moment, iako nikako nije za zanemariti jer je jako važno zašto Berta nudi baš kesadilje, ovo je jelo idealno za posluživanje na partijima, al i za oduševiti nenadane goste. Tortilje možete koristiti kupovne, nadjev možete pripremiti dan ranije, povrće može biti i smrznuto, a možete upotrijebiti bilo koje povrće koje volite, ali može i bez njega. Ovdje zaista možete dati mašti na volju. I onda ih samo popečete i začas su gotove.

Najbolje su tople, al sigurno nitko neće odbiti niti hladnu. 
Ako vam uopće ostane koja :).



Horchata - raw napitak od riže

Ovaj recept me već dugo čeka u draftu, a evo dočekao je i tople ljetne dane i idealno vrijeme za njegovu pripremu. Horchata je raw meksičko osvježavajuće kremasto piće, odlično za neutraliziranje ljute hrane i osvježenje u ovakvim danima :).




Cheesecake sa jagodama

Cheesecake sa jagodama se može pripremati na više vrlo ukusnih načina, no ovog sam se puta odlučila na klasičan cheesecake, kakav mi je i najdraži, samo preliti preljevom od jagoda. Preljev sam aromatizirala acetom balsamicom. I divan je :). Možete ga koristiti i kao preljev za sladoled - u svim kombinacijama je odličan.




Savijača od višanja

Štrudla od višanja je moja najdraža štrudla i često ju radim tijekom zime od smrznutih višanja. Ove sam si zime zadala zadatak da pronađem najbolji recept. I nakon nekoliko više-manje uspješnih pokušaja, naišla sam na ovaj recept koji je zaista - savršen. Nešto je drugačiji od uobičajenih recepata za štrudlu od višanja od gotovih kora. Sličan je švapskoj štrudli, no sastojci su malo drugačiji pa ova kombinacija daje zaista savršen rezultat koliko okusom, toliko i izgledom.

Recept je sa bloga Kuvaj za me. Samo sam malo prilagodila količine našim pakiranjima gotovih kora sa savijače, inače ne treba ništa drugo mijenjati.




Sočni kolač od mrkve i kokosa

Proljeće je vrijeme za laganije, osvježavajuće kolače. No, to ne mora baš uvijek biti voćni kolač. I kolač od mrkve može biti takav - lagan i osvježavajuć.
Ovako, sa kokosom i kokosovim mlijekom, okusom je dosta daleko od klasičnog kolača od mrkve u koji obično ide puno onih zimskih začina.

Umjesto uobičajene kreme od sira poslužila sam ga sa laganom kremicom od grčkog jogurta i posipala sa tostiranim kokosom.

Uglavnom, moj zaključak je - mrkva i kokos se vole. Jako :).




Korabice iz tavice

Proljeće. Tržnice i štandovi prepuni mladog, prekrasnog povrća i voća. Kući dolazim pretrpana vrećicama jer ne se znam i ne mogu oduprijeti želji da kupim ovo, pa ono... Sve je divno zeleno ili crveno, sve miriše, sve me vuče.

U tom šarenom bogatstvu nikada ne zaboravim na - korabice. Divne mlade, zelene i hrskave često su nepravedno zanemarene i koriste se najčešće samo u povrtnim juhama.

Probajte ih ovako - ugodno će te se iznenaditi :)



Plešivički copanjek

Zaista nije potrebno dugo tražiti ili daleko putovati da bi našli na nešto posebno, nešto što nikad nismo probali ili nešto što će nas oduševiti. Ponekad trebamo samo malo skrenuti s gradskih ulica i naići ćemo na cijelo, gotovo zaboravljeno, bogatstvo okusa i mirisa. I pritom zaista ne bi trebali štedjetitruda da naša autohtona kuhinja zadrži svoje mjesto na gastro sceni. Ono mjesto koje joj i pripada.
Ovo je autohtoni slani prhki kolač koji se tradicionalno priprema na jaskanskim obroncima Plešivice. Slične "slane kolače" pripremaju od okolice Zagreba do Gorskog Kotara, samo ih zovu drugačijim imenima - greblica, copanjak, tenka gibanica, zelenača. Ponekad imaju malo drugačije sastojke, no u osnovi to ostaje isto jelo.
Plešivički copanjek u proljeće se priprema sa zelenim strukovima mladog luka, dok ga u ostatku godine pripremamo s bilo čim zelenim, najčešće porilukom.




Abšmalcane mahune (mahune sa krušnim mrvicama)

Kad kažem da za ručak imamo abšmalcane mahune često me pitaju - Abšmalcane? Ma, šta ti je to? Treba zaviriti u riječnik purgerskog  da bi se znalo što je to ili imati mamu ili baku koje su vam spremale ovo jelo kad ste bili mali :).
Ne znam da li su ih i van Zagreba tako zvali ;)  Riječ je je o tradicionalnom receptu za pripremu mahuna sa krušnim mrvicama. Odlične će biti uz kao prilog uz nešto mesno :)





Dvostruko čokoladni keksići sa orasima i kavom

Čokoladni, prhki keksić koji se topi u ustima je uvijek poželjan, zar ne? Ovi keksići su upravo takvi - predivno čokoladni, sa malo oraha i daškom kave koja zapravo samo naglašava čokoladu, čokoladu i opet samo čokoladu...

Ovo je takvo doba godine. Zima na izmaku, proljeće se sramežljivo pojavljuje, još je hladno, a opet sunce mami... Doba godine kad si ja ne mogu pomoći i ne mogu odoljeti čokoladi. Nije mi još vrijeme za proljetnu eksploziju voća i povrća, zimska hrana mi više nije privlačna, al zato je tu čokolada da nas ugrije i razvedri...





Juha od bijelog batata

Nakon reda slatkog opet jedna fina kremasta juha. Ovog puta od bijelog batata, kod nas još nedovoljno zastupljene povrtne kulture. Iako ga sad već možete kupiti na svakom uglu, čini mi se da ipak nije dovoljno poznat i da se ne koristi dovoljno.

Batat je nutritivno izuzetno vrijedan i svakako bi nam trebao biti češće na jelovniku. Najjednostavnije je pripremiti ga kao gustu krem juhu, a tako je i najukusniji, pa evo i recepta :).



Čokoladni trifle ili slatki čokoladni složenac sa bananama i karamelom

Na blogu već postoji recept za jedan slatki složenac - zuppu inglese. Obzirom da mi je to jedan od dražih deserata, poželjela sam ga napraviti i u čokoladnoj verziji. U naletu inspiracije nastala je ova čokoladna bomba. Nije zahtjevna za pripremu, no ipak traži nekoliko koraka - trebate ispeći čokoladne piškote, pa skuhati čokoladnu slastičarsku kremu i napraviti karamel i šlag, pa sve to složiti... Ali vrijedi truda :).

Naravno, možete si pojednostaviti - umjesto čokoladnih domaćih piškota upotrijebiti obične kupovne piškote, pa možda izostaviti karamel... I opet ćete imati slasticu koja oduševljava :)


Recept šaljem Nataši s bloga Recepti.biz koja nam jer zadala kekse kao zadatak u igrici Ajme koliko nas je .




Bur kifle sa orasima i makom

Eeee, ovo nije obična kiflica od lisnatog sa orasima. Nije niti pecivo za doručak. Ne, ovo je ozbiljan kolač od lisnatog tijesta punjen prefinim nadjevom od oraha i bjelanjaka. Vrlo slatka, vrlo ukusna, vrlo prhka, no ne i meka, vrlo fina, vrlo jednostavna, vrlo posebna... Vrlo puna sjećanja na vrijeme moje mladosti i djetinjstva :). Pa ako vam i ne bude toliko posebno fina kao meni, molim da mi oprostite. Iako zapravo sumnjam da postoji netko kome neće biti posebno fina :). I ne, nisu mi ju pekle ni mama ni baka, kupovali smo ju ljeti na rivima Hvara i Splita. U Bobisa. Roditelji bi pili kavu, mi bi pile colu i zvjerkale po kolačima. Bile su fine i kremšnite i bobići, no bur kifle su mi bile posebne. Pa onda još kad se sjetim višesatnih čekanja na trajekte i trčanja do Bobisa po zadnju bur kiflu tog ljeta... Ah. Stara sam :D

No, moram priznati da sam posve i zaboravila  na ovaj kolač i sasvim slučajno naletjela na recept za njega. I saznala da je zapravo riječ o tradicionalnom mađars…

Cigar burek sa sirom ili mljevenim mesom

Cigar burek ili u originalu sigara böreği je jedno od turskih jela koje će vam se sigurno svidjeti. Da, prži se u ulju, da, masnjikavo je, da, sve je to da, al je fiiiiiino. Idealan finger food za partije i proslave, za uz film, jednostavan ručak ili večeru, možda i međuobrok ako ne pazite na liniju...
Meni su ukusniji sa sirom, al nije ni sa mesom loše, dapače...

Slijedila sam recept sa dvi ribe, dva kumpira, malo ga promijenila i dodala recept za cigar burek sa mesom :)




Pečena brokula, cvjetača, prokulice, mrkva...

Pečeno povrće je našlo stalno mjesto na našim tanjurima. Najčešće kao prilog pečenju, no često i kao ukusan mali, samostalni obrok samo tada poduplajte količine povrća :).
Na ovaj način možete peći prokulice, brokulu, cvjetaču, mladu mrkvicu, batat i korabicu. Ako pečete više vrsta povrća trebate samo pripaziti na vrijeme pečenja jer prokulici, brokuli i cvjetači je dovoljno 20 minuta, a mrkvici, batatu i korabicu treba oko 30 minuta pa njih stavite prve u pećnicu.




Hrskavi krumpir iz pećnice (owen baked potato wedges)

Krumpir pečen u pećnici ne mora biti masan da bi bio slastan i ukusan. Kriške krumpira pečene na ovaj način bit će hrskave i vrlo ukusne, a pritom niste upotrijebili niti kap masnoće. A kombinacije okusa i začine birajte sami po vlastitom ukusu. Jer nisu nam uvijek potrebni točni recepti, nekad je poželjno i svome nepcu dati na volju, a ovako svaki put možete jesti drugačije wedges. I vjerujte, zabavno je tražiti svoju vlastitu kombinaciju začina :)
Na slici je moja omiljena varijanta - samo češnjak, sil i papar. 



Juha od brokule sa orasima

Volim juhe sa pomakom, one koje imaju tajni sastojak koji im daje novu dimenziju. Sastojak koji oplemeni okus juhe, no pritom ostaje nenaglašen, onako lagano u pozadini.

Ovdje sam klasičnoj kremi juhi od brokule dodala tostirane orahe. Okus brokule i oraha se divno slaže i juha je dobila punoću i taj ekstra kik koji toliko volim. Ne samo u juhama :)




Juha od mrkve i đumbira

Mrkva i đumbir su savršen par. Upotpunjuju se, naglašavaju, slažu... Ova krem juha idealna je juha za hladne i sive dane jer odlično grije, hranjiva je, prepuna vitamina i antioksidansa. Prava zimska juha. A kao i sve krem juhe vrlo jednostavna za pripremu i brzo gotova.
U ovom receptu je provrće jednostavno skuhano i izmiksano. Okus mrkve je tako blaži, prihvatljiviji djeci i onima koji vole laganije juhe :).
Đumbir dozirajte po ukusu. Ako vam ukućani i nisu baš oduševljeni njime stavite malo onog u prahu. Pa im svaki put dodajte malo više... Baždarite ih ;). A ako ste obožavatelj đumbira dodajte punu mjeru navedenu u receptu ili naribajte svježeg. I uživajte :).





Kajgana sa keljom i mozzarellom

Nakon blagdanskih delicija vrijeme je za hranjive, a ne preteške obroke. Ovakve kajgane ili fritaje su često na našem stolu, u bilo koje doba godine. No, ova je nešto drugačija. Zbog kelja, naravno, koji nije baš uobičajen sastojak fritaja :).
Uzmite mladi kelj, još ne formiranih glavica, onog koji ima izdužene listove. Takav kelj nije potrebno blanširati prije pirjanja jer je dovoljno blag i mekan da se može koristiti i svjež. I tako iskoristiti vitaminsku bombu koju sadrži :). A i fritaja će biti brzo gotova :)






Kolač od oraha sa samo 3 sastojka

Ovaj jednostavan kolač od oraha koji se priprema sa samo 3 sastojka ostaviti će vas bez teksta. Intenzivan orašast okus, gotovo kremasta struktura, kolač koji se topi u ustima i uz to toliko jednostavan i brzo gotov… Jedino je pomalo neugledan, no okus nadoknađuje sve :)