Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Sretna vam Nova godina!

Svim čitateljima, i redovnim i slučajnim, želim sve najbolje u 2014. godini!

Također vam želim zahvaliti na podršci, komentarima, lajkovima i posebno svima onima kojima su kuhali i pekli po ovim mojim receptima. Hvala vam! <3


Paprenjaci

I za kraj mojih ovogodišnjih prijedloga za blagdanske kolačiće - tradicionalni  paprenjak. Kolač koji je na našim stolovima još od 16. stoljeća još uvijek osvaja svojim divnim aromatičnim okusom i mirisom, te raznolikošću motiva. Drvene kalupe možete nabaviti po raznoraznim sajmovima, nije ih teško naći.
I probajte baš ovako - sa mašću koja im daje posebnu prhkost i okus. A još se uz sve to i vrlo jednostavno pripremaju. Samo pripazite prilikom pečenja jer ako ih prepečete izgubit će se ovi lijepi oblici. 



Pišinger torta ili napolitanke

Ova je slastica prvi put pripremljena još u 19. stoljeću. Nazvana je po svome tvorcu, cijenjenom bečkom slastičaru. I mislim da to sve govori :).
I pritom uopće nije važno što će mnogi ovaj kolač nazvati napolitankama, čokoladnim oblatnama i nekim takvim manje fensi imenom...
Vrlo čokoladna, ukusna i fina, jednostavna za pripremu, bez pečenja... Odličan odabir za blagdanski stol, no vjerujte mi da ćete ju poželjeti i za neke druge, manje svečane prilike. 



Bijeli išleri

Sad kad sam konačno napisala recept za klasične išlere sa čokoladom, moram vam pokazati i ove druge - bijele išlere s bademom. Uvijek su mi zajedno na tanjuru i uvijek se svi pitaju koji li su bolji i svatko ima svoj odgovor koji je nekako jako podložan promjenama :). Malo su im bolji smeđi, malo bijeli ;).

Ovaj recept je s Coolinarike. Autorica ih zove bijelim kolačićima sa bademima, no kod nas doma su se udomaćili kao bijeli išleri. Koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Marmelada od marelica je obavezna jer daje važnu dozu svježine ovim slatkim išlerima. Možete ju zamijeniti i sa nekom kiselijom. npr. marmeladom od limuna ili slatke naranče. Možete ih i posipati šećerom u prahu za još bolji izgled. A ja sam to zaboravila :).





Išleri

Ovo su mi najbolji išleri koji se sam ikad probala ili pekla i već ih godinama ponavljam za božićne blagdane.
Kroz godine sam unijela neke sitne promjene, al to je taj isti vječni recept..
Nisu komplicirani za napraviti, no ako imate manjak vremena predlažem da ih prvog dana ispečete, drugog dana napravite kremu i napunite ih, a glazirate kad ulovite vremena.
Čuvajte ih u limenoj ili plastičnoj kutiji na hladnom.





Čokoladni muffini sa maslinovim uljem

Vrlo često radim kolače sa maslinovim uljem. Kao zdraviju varijantu, ali i zato što ono daje jednu dublju aromu i još se, uz to, odlično slaže sa čokoladom. Najčešće samo u receptu suncokretovo ulje ili maslac zamijenim sa maslinovim, no kako to ipak većini nije uobičajeno evo pišem i detaljan recept :).

Morala sam peći dvije ture u manje od 24h da bi uspjela ovog jednog jadnička sakriti za fotkanje :)

I mala napomena - nemojte se preplašiti kad izvažete gorki kakao, nisam pogriješila, zaista ga treba tako puno :)




Tunel od kestena

Ovi mi kesten kolači svi tako brzo nestaju da ih jednostavno nemam vremena normalno uslikati. A ovaj se nije ni stisnuo do kraja kad su mi navalili na njega :).

Kesten, čokolada, šlag - to je uvijek najbolja, dobitna kombinacija. Ovdje su posloženi malo drugačije no kolač je vrlo jednostavan za napraviti jer nema pečenja, podloga su piškote. I brzo je gotov samo ga treba ipak dobro ohladiti prije posluživanje. Nemojte biti nestrpljivi kao ja :)

Ovo je i moja ulaznica za blogersku igrica Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca možete pratiti na Coolinariji, na temu kestena.





Zapečena tjestenina sa keljom i piletinom

Kasna je jesen, a zima već kuca na vrata... Nekako je prirodno da nam hrana za hladnije dane bude teža, no ne mora biti tako. Zapečene tjestenine su klasik koji uvijek prolazi,.a ponekad je dobro pronaći neki novi način kako zimi jesti što više zelenog povrća :)

Recept sam već objavila na Enogastro.net.


Mokra pita od jabuka

Ovaj kolač je jedan od onih koje kad im pročitate recept imate potrebu odmah, isti tren isprobati. Bar je na mene tako djelovao :). I uz to je još i ispunio sva moja očekivanja. Ukusan, dovoljno sočan, lijepo se reže, jednostavan, brzo gotov. Imam samo pohvale za ovaj recept :). 
Moram napomenuti da zaista nema potrebe odvajati žumanjke od bjelanjaka za ovaj recept jer ćete, ako to napravite, dobiti sasvim drugačiji kolač. Neće biti toliko sočan i bit će više biskvitast.  



Calzone i stromboli

Nedavno sam primjetila da ovdje uglavnom postavljam recepte koje isprobavam dok tražim nove ideje, nove načine kako da pripremim uobičajene namirnice, nešto drugačije. A mnoga ona jela koja jako često radim jer ih moji obožavaju jednostavno preskačem i nikako da dođu na red za objavljivanje. Pizza je jedno od tih jela koje redovno pripremam, a nikad niti jednu pizzu nisam fotkala i ovdje objavila. N,o u trenutku kad sam krenula istraživati, fotoaparat je odmah bio u ruci :).

Ovaj put vam predlažem calzone sa tikvicama i stromoboli. Za calzone svi znamo šta je, a za stromoboli su ipak rijetki čuli. Calzone je klasik - preklopljena pizza, a stromoboli je američki klasik - zarolana pizza :).





Rolada od kestena sa bananom

Vrijeme je kestena i kesten pirea. I vrijeme kad neizostavno radim ovu roladu i tako već godinama. Recept sam davno dobila od prijateljičine mame i nema jeseni koju nije zasladio.

Fini kesten koji se ne treba peći idealno se slaže sa bananom, brzo je gotova i vrlo jednostavna, a još kad je sve preliveno finom čokoladnom glazurom sa medom, ma jednostavno mnogima postaje omiljeni kesten kolač :).

I teško ju je fotkati jer jako brzo nestaje pa za neke ozbiljne prilike treba poduplati količinu :)

A obzirom da je u tijeku i blogerska igrica Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca možete pratiti na Coolinariji, a kojoj je tema kesten, ovo je  moja ulaznica.





Rolada od bundeve

Bundeva mi je i dalje neiscrpan izvor inspiracije. Stalno otkrivam nova jela, nove mogućnosti, nove okuse. No, jedno je nepromjenljivo - ne volim miris kuhane bundeve. Baš mi je jako odbojan taj miris i zato nikako ne želim niti isprobavati slastice gdje se pire od bundeve ne obrađuje dodatno. No, nakon te dodatne obrade bundeva dobiva novu dimenziju, poprima arome koje koje se dodaju i postaje - princeza :). Da, priznajem da mi ta priča uopće nije priča, ona je stvarnost :).

Ova rolada je aromatična i ukusna, biskvit je mekan, a kremica osvježavajuća i savršena uz ovakav aromatičan biskvit. Možete je samo posipati šećerom u prahu ili poslužiti uz tučeno slatko vrhnje.

I dobro ju ohladite prije rezanja. Što ja nisam, pa izgleda kao da mi je drhtala ruka prilikom rezanja :-D



Pita od jabuka i dunja

Uobičajenoj piti od jabuka dunje daju svježinu i laganu cvjetnu notu. Još kad su ovako prvo prokuhane u medu, pa tek onda pečene u piti...




Pečene dunje

Ovo starinsko voće gotovo je zaboravljeno. Nepravedno, jer uz raskošan miris obiluje C vitaminom i mineralima. U djetinjstvu sam jela samo pekmez i sir od dunja, kitnkez. Kasnije, kad bih pitala šta napraviti s njima svi su mi odgovarali - stavi ih na ormar :). Trebam li uopće reći da to nikako ne odgovara mojoj viziji stanovanja :)?
Ovako pečene nam ih je prije sad već dosta godina pripremio otac jedne prijateljice u Sarajevu, a tamo sam i kitnkeza pojela više nego ikad prije ili kasnije. Eto, ne jedu se tamo samo čevapi ;)
Ako ulovite koju dunju ove godine, probajte ih ovako. Med i limun naglašavaju njihovu finu, skoro cvjetnu aromu. Iznenadit će vas, u to sam sigurna :)



Za 4 osobe:
4 dunje 4 žlice meda sok od limuna 50g krupno nasjeckanih oraha
Dunje oprati i izgubiti. Posložiti ih u posudu za pečenje ili pojedinačno u remekine. Pokapati ih limunovom sokom i    u svaku uliti žlicu meda.  Peći u zagrijanoj pećnici na 180C dok ne omekšaju (oko 45min). Pečene ohladiti, posipati orasim…

Cheesecake sa čokoladom

Iako izgleda dosta drugačije od običnog cheesecakea ovo je zapravo samo inačica osnovnog recepta. Vrlo jednostavna preinaka, sa samo dva dodatna sastojka - žlicom kakaa i 200g čokolade, daje posve drugačiji okus, izgled, posve drugačiji kolač.
I posve drugačiju publiku :). Ovaj kolač se više sviđa ljubiteljima čokolade nego ljubiteljima cheesecakea jer čokolada ipak prevladava uz laganu notu karakterističnog cheesecake okusa.

Svjež, kremast, čokoladan... trebamo li više? :)




Cheesecake u staklenkama

Danas ima na stotine objavljenih recepata za ovaj kultni kolač. Svaka slastičarnica koja imalo drži do svog ugleda ima ga u svojoj ponudi. 
Nisam imala namjeru objavljivati i sto i prvu verziju ovog recepta, no jedna draga prijateljica mi je stavila bubu u uhu pokušavajući ga ispeći u staklenci. A obzirom da ovaj recept imam već dugo i da sam ga mnogo puta napravila...  Nisam mogla odoljeti :). 

Ovo je mjera za 2 staklenke od 150 ml. 

No, stavit ću i mjere za tortu promjera 24 cm ili za 8 staklenki, tako da sve imam na jednom mjestu :).




Buhtle od čokolade (Chocolate Monkey Bread)

Kad sam ugledala ovaj recept na Sweet and salty znala sam da ću ga vrlo brzo isprobati.
Izgledalo je tako ukusno, taman po mom ukusu.

I nisam se prevarila. Divne su, ukusne, meke, toliko pune čokolade.
Doduše, moje intervencije i nisu male jer sam prilagodila količinu sastojaka i napravila sam ga u formi buhtli,  no to je i dalje isto jelo :).

Eh, da, dodala sam nešto više čokolade u punjenje :). 



Džem od smokava i jabuka

Od zadnjih smokava napravite džem.
U ovom receptu smokve su malo ublažene sokom od jabuka, a liker je ovdje radi boje.  Uživajte!
Recept je objavljen i na Enogastro.net.



Scones sa kupinama

Scones su američke pogačice napravljene od vrlo mekanog prhkog tijesta. Mekoća se postiže hlađenjem sastojaka tijekom pripreme i miješanja tijesta tako da je izuzetno važno točno se držati recepta. Ove moje su punjene kupinama i idealne su za voćni doručak, no naravno da ih možete poslužiti i kao popodnevni desert uz kavu ili čaj.

Svježe kupine sam kratko zamrznula kako bih izbjegla miješanje soka sa tijestom jer bi tako tijesto dobilo plavičastu boju koja nije svima baš primamljiva :)




Šufigane tikvice

Ili pirjane tikvice, al bolje zvuči u originalu, zar ne?
Ovo je još jedan tradicionalan način pripreme tikvica, ovog puta u kombinaciji sa mirisnim rajčicama. Ovako ih priprema moja mama, a vjerujem da svaka nona ima svoje male tajne :)


Okruglice od svježeg sira

Često pripremam ove divne okruglice. Ponekad za večeru, ponekad za lagani ručak, ponekad ih napravim slane bez krušnih mrvica pa ih poslužim kao prilog uz mesni umak.

A u slatkoj varijanti ih možete poslužiti samo posipane šećerom sa cimetom, uz marmelade i pekmeze ili pak prelivene kiselim vrhnjem. 
A ovaj recept zaista ne traži točno vaganje svih namirnica pa ću ga i prenijeti u izvornom obliku gdje se brašno i griz mjeri šakama. Upravo u tome je i dio čari ovih okruglica. Priprema im je vrlo jednostavna :). 
Recept sam davnih dana prepisala od jedne divne sretne žene pa su i ove okruglice poznate kao sretne :). 

Semifreddo sa šafranom i pistacijama

... aromatiziran ružinom vodicom :).

Opet je vruće i opet radim semifreddo, meni najdražu vrstu sladoleda. Ovoga puta je sa daškom Orijenta. Baza od grčkog jogurta i slatkog vrhnja je prvo obojana šafanom, pa aromatizirana home made ružinom vodicom i onda još obogaćena pistacijama.

Ružinu vodicu sam radila  ovako - sa Dulce Delight. Recept je odličan. Vrlo je jednostavno, a rezultat je divan - mirisan i neodoljiv.

Naravno, ovaj semifeddo se može pripremiti i bez ružine vodice. I tako će biti fin :)




Salata od mladog špinata i jagoda

Još ima jagoda, požurite i probajte ovu salatu. Prepuna boja, okusa, mirisa i vitamina.
Prava bomba :).




Zuppa inglese

Možemo ovo zvati i trifle, kako želite. Ili slatki složenac. Ili krema u zdjeli :D.

Uvijek se koriste piškote, krema, šlag, a za nadjev možete upotrijebite ono što volite, no kombinacija jagoda i banana je jedna od svima najdražih. Možda će vam se nasmijati kad iznesete ovakvu zdjelu na stol, no vjerujte da će se brzo prestati smijati. Zbog prepunih usta, naravno :).

Servirati možete u jednoj velikoj zdjeli, a zbog dojma je preporučljivo da je od prozirnog stakla, no možete puniti i male teglice, za pojedinačne obroke. Tako je posluživanje puno lakše i efektnije.




Čokoladna rolada sa jagodama

Još jedna varijanta Angel food cake, biskvita od bjelanjaka. Taj sam lagani i prozračni biskvit ovdje nadjenula laganom kremom od krem sira i šlaga te finim, domaćim jagodama.
Vrlo jednostavno i jako efektno.
A i opet su tu čokolada, jagode i šlag... :)






Krumpir u umaku od kopra

E, pa, ovo jelo je baš nefotogenično.
Već sam ga nekoliko puta pokušavala poslikati tako da izgleda bar pristojno i nikako da dobijem neku primamljivu fotku. No, nemam više strpljenja i želim objaviti ovaj recept jer je taman sad pravo vrijeme za umake od kopra, uz to najukusnije je kad se koristi mladi krumpir, a i odličan je kao prilog uz roštilj kojem je sezona upravo počela...

Ako volite kopar svakako preporučam da ovo isprobate jer ovaj umak je ipak nešto laganiji od onih uobičajenih na bazi bešamela.

Davnih dana ovo jelo mi je pripremila prijateljica i od tada je vrlo često na našem stolu. Hvala joj :)



Brownies sa jagodama (Santa brownies)

Uvijek se oko Božića po food siteovima vrte slikice ovih browniesa sa kapicama nalik na Djeda Mraza :).
I tako su su mi lijepi, ma uvijek me ostave bez daha...

No, ja ne volim plastične jagode bez okusa i mirisa koje bih eventualno mogla kupiti u to doba godine pa jedva čekam proljeće da ih napravim.

I evo ih. Nisu zapravo ništa posebno, podloga je brownie, pa hrpica šlaga pa jagoda pa opet mrva šlaga.
Ali opet tu su i jagode i čokolada i šlag i uopće nisam sigurna postoji li
kombinacija okusa koja mi je draža.




Pjenasti kolač od maka

E, ovo je još jedan odličan recept s bloga Svaštarica i opet recept koji nisam imala potrebe mijenjati. Jedino nisam željela da bude u obliku torte pa su opet ispale kocke :). Odličan je, lagan, prozračan, pjenast... kako god ga nahvalila ne mogu pogriješiti ili pretjerati.
Ako volite mak i čokoladu, ovo vrijedi probati :). I ovdje ide puno ruma :)
A sljedeći put ću dodati još i neki voćni umak npr. od jagoda ili malina i sigurna sam da će se savršeno uklopiti.



Rum-kokos kocke

Rum i kokos su kombinacija koja mi se jako svidja i baš zvuči onako primamljivo i neodoljivo. Kad je Petra s Thursdaycooking objavila ovaj recept Kolač od kokosa znala sam da ću ga brzo isprobati. I jesam. I odličan je. Biskvit je mek i dovoljno sočan, a kolač mirisan i neodoljiv. I ništa nisam mijenjala jer se nema šta mijenjati. Jedino nisam imala dovoljno kokosa za posipati po vrhu, pa nije baš lijep, baš mu fali taj posip.
Eh, da,  i ime sam mu promijenila, meni se više sviđa ovako :).





Macarons sa bijelom čokoladom i ribizima

Nisam baš ljubiteljica prehrambenih boja i u kuhanju se trudim upotrebljavati samo prirodne namirnice stoga su ovi moji macaronsi neobojani, pa sam ono nešto pokušala dobiti voćem. I zadovoljna sam rezultatom :).
Slatkost macaronsa i bijele čokolade odlično je nadopunjena blago kiselim okusom ribizla. Treba staviti svega par zrna za pravi omjer okusa. Možete koristiti  zamrznute ribizle, kao ja ovog puta, no naravno još će bolje biti sa svježima. 

O macaronsima je toliko toga već napisano da vam nemam šta novo reći osim - probajte, nije uopće tako strašno, samo treba pažljivo pratiti upute.

Recept za macaronse je s Coolinarike, a dodatne upute potražite kod majstorice macaronsa Just cake the Cupcake.





Keksići od maslinovog ulja (Olive oil chocolate chip cookies)

Maslinovo ulje je osnova moje prehrane i trudim se koristiti ga što više i češće. Pa i u kolačima i slatkim jelima. Kvalitetno djevičansko maslinovo ulje tek blago mijenja okus slasticama, samo im dodaje jednu dublju notu, jedan  okus više... 
I baš nekako paše uz čokoladu. Iako... meni sve paše uz čokoladu :)




Čokoladne zobene kocke (Oatmeal fudge bars)

Kako bezveze i nimalo privlačno zvuči to zobene kocke, a kako dobro oatmeal fudge bars :)! Zar ne? Ili je to samo meni tako?
No, to je zapravo i nevažno jer su baš fine i vrijedi ih isprobati posebno ako volite zobene paljuhice. Ja ih često jedem i svako odstupanje od uobičajenih prelivenim mlijekom mi je i više nego dobro osvježenje. A još kad imaju i ovako fin čokoladni sloj, mmmm....



Kruh sa prosom

Evo još jednog mirisnog kruščića. Ovaj se sa dodatkom prosa, moje omiljene žitarice :).
Mek i ukusan, sa zrnatom teksturom izdvaja se od ostalih domaćih kruhova, a bogatstvo korisnih i hranjivih tvari iz prosa mu daju i visoku nutritivnu vrijednost.




Foccacia s maslinama i ružmarinom

Na žalost, nemam vremena redovno sama peći kruh. Jako mi je žao zbog toga jer zaista ništa ne može zamijeniti miris i okus finog domaćeg kruha.
Ovog sam puta pekla foccaccu kojoj sam dodala crne masline i suhog ružmarina za dašak Mediterana.

Ovo je i moja ulaznica za  igru  Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca vodi Milkica s bloga Mimi's Kingdom,  na temu ružmarin.





400g brašna
žličica soli
1 suhi kvasac
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica meda
250ml mlake vode
1 žličica ružmarina
šaka crnih maslina

Med otopiti u mlakoj vodi. Brašno pomiješati sa soli i kvascem te dodati maslinovo ulje pa sa mlakom vodom umijesiti tijesto.
Pobrašiti posudu pa u nju staviti tijesto da se diže oko sat vremena.
Maslinama očisititi koštice, nasjeckati ih te s ružmarinom umiješati u dignuto tijesto.
U pleh za pečenje staviti papir za pečenje, tijesto oblikovati u pogaču pa staviti na papir. Pustiti da se diže još 15-tak minuta.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.

Printaj recept



Varaždinski klipiči

Ovo je tradicionalni recept za klipiče koji je, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, zaštićeno intelektualno vlasništvo. I puno im hvala na objavi originalne recepture jer ovi su klipiči nenadmašni, nevjerojatno meki, a jednostavni, izdašni... Zaista divan recept, vrijedan svoje slave.
A ako vas put nanese u Varaždin, probajte i orginalne pa ih usporedite s svojima... I nisam sigurna koji će vam se više svidjeti :)




Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zlevanka s orasima

Imam već jedan recept za zlevanku objavljen na blogu. To je ova, obična zlevanka. No, doživjela je razne transformacije pa sam tako od jedne prijateljice dobila recept za preljev od vrhnja, a ideja za kombinaciju sa orasima je od druge...
I taman kad sam se poveselila da imam svoju varijantu recepta za zlevanku  krenula sam malo guglati, a tek tamo ima takvih koliko hoćeš...
Jer zlevanka je toliko tradicionalna i uobičajena u kontinentalnoj Hrvatskoj da nema varijante koja kroz stoljeća nije već isprobana. Može se koristiti kukuruzno brašno ili palenta, pa bijelo ili crno pšenično brašno, može biti slana ili slatka, možete joj dodati i čvarke (ocvirke ;)) u slanoj varijanti ili grožđice u slatkoj, pa malo pekmeza, može biti s preljevom, a i ne mora... A ne morate ništa. Jer i dalje ostaje divan jednostavan kolač koji je najukusniji još topao... Ili jednako ukusna užina ako se odlučite za slanu varijantu.




Limun brownies ili lemonies

Evo još jednog receptića kojeg sam našla na Pinterestu i morala odmah isprobati.
Limunasti, a pritom taman sočni i meki kao pravi browniesi. Odlični i vrijedi ih isprobati, posebno ako ste ludi za limunima kao ja :). Razmišljam da i ih isprobam i u varijanti sa narančom :)





Krpice sa kravljim sirom i vrhnjem

Prečesto mi se dogodi da me savršene slike hrane iz časopisa ili sa interneta provuku u istraživanja kuhinja sa svih strana svijeta, pa ponekad na duže vrijeme zaboravim da mi i ovi naši prostori mogu ponuditi taj izazov i da ne moram tako daleko tražiti da bih pronašla nešto posebno. Domaća tjestenina je jedan od tih izazova, a ovog puta su to krpice iliti trganci, šćipanci... Od Drave do Save zovu ih raznim imenima i poslužuju uz različite umake. Krpice uopće nisu komplicirane za napraviti, a okus domaće tjestenine je nešto što treba probati...
A još ako imate domaći kravlji sir i vrhnje te finu pancetu... Ah. :).




Gougeres sa vlascem

Iako ovo jelo nisam stigla uslikati na moj uobičajen način već sam ga na brzinu okinula mobitelom moram ga objaviti jer je recept vrijedan objave. Brzo je gotovo i uz malo vještine imat ćete vrlo ukusan mali zalogajčić.

Ovo je klasičan francuski prigrizak koji se radi od kuhano-pečenog tijesta s dodatkom sira te ga aromatizirate po želji i ukusu ili stanju u hladnjaku. O siru ovisi koliko će te soli staviti u tijesto. Ako imate slaniji sir tipa našeg paškog, stavite samo prstohvat soli, a ako koristite ementaler ili gaudu ona stavite više, ovako kako je napisano u receptu.
I još nešto - možete mijenjati, dodavati, smanjivati, povećavati količine i vrste dodataka koji aromatiziraju ove fine kuglice, ali osnovni sastojci za tijesto i način pripreme su bazni recept koji ne podnosi promjene i kojeg se treba strogo držati ako želite da vam gužeri ne splasnu.




Pissaladiere

Kad zaželiš promijeniti nešto što često jedeš ne trebaš se puno mučiti. Malo proguglaš i brzo nađeš nešto slično, a opet dovoljno drugačije, nešto iz nekog drugog kutka svijeta...

Ovo je poznato jelo iz južne Francuske i Provanse. Slično je pizzi, ali i našim komiškom/viškim pogačama, no opet dovoljno drugačije da kod mene izazove znatiželju :)
Ime je dobilo po pasti od inćuna zvanoj pissala. Obzirom da nemam te paste, koristila sam običnu sardel-pastu, no može i bez nje.
Vrlo je ukusno, ljubitelji sardelica će doći na svoje :)






Pains au chocolat ili pecivo sa čokoladom

Slike ovih peciva na Coolinarici su me jednostavno opčinile. Proganjale se su me dok ih nisam i sama napravila. Recept nisam mijenjala, samo sam ga malko prilagodila. I probala sam i ovu varijantu da ih zarolane ostavim preko noći u hladnjaku pa ispečem ujutro za doručak i zaista ne znam jesu li ukusnija kad se odmah peku ili ovako nakon noći u hladnjaku.
Ova su peciva slična poznatijim kroasanima, no tijesto se priprema nešto kraće, u manje faza, pa je i mrvu manje lisnato, no ipak vrlo ukusno. Traže i vrijeme i trud, no zaista vrijede svake utrošene minute jer su jednostavno prefina. A i nije to tako komplicirano kako izgleda na prvi pogled :D.
Uobičajeno je da se pune naribanom tamnom čokoladom, ali za djecu ipak naribajte mliječnu.




Francuska torta od palačinki - Mille crepe

Ovu torticu  već dugo gledam i nikako se odvažiti pa zaista ju i napraviti. A izgledalo mi je divno, pa još ova krasna slastičarska krema sa čokoladom (ovo je skoro pa treći post zaredom da kuham varijante iste kreme :)), pa sve premazano kremom... I kad sam ju napokon napravila, nije me razočarala. Naprotiv. Jednostavna, efektna, za razbiti monotoniju vječnih palačinki s nutelom :). I morala se je brzo rezati pa nemam niti jednu jedinu sliku cijele torte :)





Ekleri sa čokoladom ili kavom

Princez krafne i ekleri su kolači koje jako volim, no teško se odlučim da ih i napravim. Kao da imam neku predrasudu i stalno mi negdje u glavi zvoni - to je teško, to je teško... Iako znam sva pravila, iako imam odličan recept, iako sam ih dovoljno puta pekla, iako zaista znam da nije teško i da je zapravo brzo gotovo... No, kad se napokon odlučim, guštu nema kraja. Zapravo, ima kraj - čak i prebrzo dođe taj kraj jer nekako prebrzo nestaju s tanjura.

Ovog puta sam uz uobičajene čokoladne eklere napravila i ove s kavom. Ugodno sam se iznenadila blagim, mliječnim okusom kreme od kave, a i glazura je jako fina. Obožavatelji kave će uživati u njima  :)







Kuglof od kokosa

Uz ovaj divan snijeg vani baš odgovara ovakav jedan snježni kuglof :). Ima sve sve što jedan kuglof mora imati - divnu aromu, taman vlažnosti da bude ukusan i sljedeći dan te lijep izgled.

Možete ga poslužiti i sa tučenim slatkim vrhnjem - za one koji ne mogu bez kremice.



Pita od čokolade s bananama

Ne znam da li ste možda već primjetile ovaj divan blog Delight dulce. Recepti su joj odlični, a tek videa... Ma, morate to pogledati, meni je mrak :).
Kad je objavila ovaj divan recept morala sam ga što prije isprobati. Jer djeca, da naravno opet djeca :), jako vole kolače sa kombinacijom banana i čokolade.
Dakle, nestao je u cca pola sata :).
Eh, da, malo sam smanjila količinu čokolade iz originalnog recepta jer mi je jednostavno previše čokolade i izbacila sam glazuru. Iz istog razloga.




Karamel pita s krokantom od oraha

Dosadila mi je klasična mađarica, ali obzirom da jako volim ovu vrstu kolača morala sam isprobati nešto malo drugačije - rezultat tog traženja je ova meka, savršena prhka pita sa karamel kremom i krokantom od oraha. Recept je s Coolinarike, toliko dobar da mu ništa ne treba mijenjati, samo sam mu malo dodala :). I to krokant od oraha koji se divno složio sa neutralnom karamel kremom i dodao ovom krasnom kolačiću orašastu notu. To je za one koji žele više :) jer je ovaj kolač vrlo ukusan i bez krokanta.