Krafne

Znate ono kad vam netko tko inače uopće nije zainteresiran za kuhanje kaže da ima odličan recept za nešto što je malo kompliciranije za pripremiti? Eeee, ja takve recepte obavezno moram isprobati jer vjerujem da su takvi recepti oni pravi biseri koje treba upamtiti i spremiti. Tako je bilo i ovog puta - prijateljica je rekla da ima odličan recept za krafne, a kako sam ja već dugo u potrazi za onim baš najboljim receptom s kojim će mi krafne izgledati kao nacrtane, naravno da sam ga morala isprobati.
I nije riječ o starinskom receptu njene bake 😄, već o receptu koji je objavljen na Coolinariki. Da, da, tamo se zovu najbolje na svijetu 😉, no recept je zaista odličan i za svaku preporuku.
Naravno, uz moje male preinake 😄.







1 svježi kvasac
500ml mlijeka
1kg glatkog brašna
prstohvat soli
2 cijela jaja
2 žumanjka
75g maslaca
1 vanilin šećer
limunova korica

ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Od ukupne količine mlijeka uzmite 200ml i ugrijte ga da bude mlako. U njemu rastopite kvasac i ostavite ga na toplom oko 15 minuta da se diže.

U veću posudu stavite brašno i dodajte mu prstohvat soli te promiješajte. Dodajte mu jaja i žumanjke, otopljeni maslac, ostatak mlijeka te dignuti kvasac i umijesite mekano tijesto. Tijesto je dosta mekano i najbolje je ga je umijesiti el. miješalicom. Mijesite dok ne postane glatko i ne pojave se veliki mjehuri zraka. Posudu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže dok se smjesa ne udovostruči (oko 1h)

Premijesite tijesto, razvaljajte ga prst debelo na pobrašnjenoj dasci. Okruglim kalupom izrežite krafne. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite ih još desetak minuta da se dižu.

Ugrijte ulje i pržite ih prvo s jedne strane u poklopljenoj posudi, pa ih onda pažljivo okrenite i nastavite pržiti i drugu stranu bez poklopca. Izvadite ih šupljikavom žlicom na upijajući papir pa kad se malo ohlade gornju stranu umočite u šećer u prahu.




/

Primjedbe

  1. Kako su lepo narasle. Slažem se sa tobom po pitanju kriterijuma recepta

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Uvijek ih punim tako da špricu za ukrašavanje napunim ugrijanim pekmezom i samo sa strane uštrcam taj pekmez.

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije