Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od ožujak, 2016

Čokoladna pletenica (babka)

Kruha i čokolade? Da, često se zapitam trebam li možda promijeniti ime bloga ... Prefino meko tijesto za brioše premazano pastom od čokolade i zamotano, pa zavrnuto, pa prerezano, pa se zavrti vilicom, pa zamiriši... Čokoladna, mirisna, meka, sočna... Teško joj je odoljeti. Pekla sam ju već nekoliko puta i niti jednom nije dočekala jutro kako bih ju mogla uslikati. Tako da sam ovoga puta sakrila komadić kako bih vam napokon mogla pokazati ovu divoticu.

Za ovu pletenicu treba vam jako mekano brioš tijesto, a postoji i trik kako moći oblikovati tako izuzetno mekano dizano tijesto. U toj mekoći i raskoši tijesta krije se i tajna divnog okusa ove pletenice, a to što vam možda neće izgledati savšeno isprepeteno neka vas ne brine jer okus nadoknađuje sve peripetije.

Dakle, uzmite malo više vremena, najjednostavnije je planirati hlađenje preko noći, zasučite rukave i ispletite si ovu pletenicu.
Onako za gušt :)

Recept je adaptiran s ovog bloga, pa bacite pogled ako vas zanima kako se to točn…

Cupcakes od limuna

Onako divno limunasti i prozračni, sa baršunastim curdom i tučenim vrhnjem ovi cupcakesi osvojit će i one koji baš ne vole limun u kolačima. A ako ga volite, nemojte žaliti vremena koje ćete potrošiti za pripremu ovi cupcakesa :).  Da, treba skuhati curd, treba ispeći cupcakes, treba istući vrhnje, no spoj koji će te dobiti nadoknaditi će vam uloženo vrijeme i trud.
Eh, da, a i ovo je jedan od recepat u kojima možete potrošiti čak 6 bjelanjaka... Obožavam takve recepte :)

Granita od borovnica

...ili bilo kojeg drugog ljetnog voća.

Granita je lagani, talijanski sladoled napravljen sa drobljenim ledom i voćem. Za njenu pripremu nije vam potreban aparat za sladoled, no potreban vam je blender koji može usitniti led. Ledu dodajte voće po izboru, odlično će biti sa borovnicama, malinama, breskvama, zasladite po želji i ukusu, dodajte malo limunovog soka ili nekog drugog začina, zamrznite i imate granitu ;).
A možete probati i sa voćnim sokom pa čak i crnim vinom...

Tart sa svježim sirom i šparogama

Zelene, debele, uzgojene šparoge obožavam. Volim ih u juhama, sa tjesteninom, obožavam ih u tartovima ili pitama. Ovaj recept je nastao jednog dana kad sam u hladnjaku imala lisnato tijesto, svježi sir i vezicu šparoga. I nešto malo šunke. Iako je moglo i bez nje :). Ovakvi tartovi se zaista mogu raditi od bilo čega što imate u hladnjaku i zapravo vam i ne treba recept, samo malo mašte. 




Sočni limun kolač sa ricottom i maslinovim uljem

Limun i maslinovo ulje su moja omiljena kombinacija, kako u slanim jelima, tako i u desertima. Mozda vam vam ovako na prvu zvuči pomalo neobično za desert, ali vjerujte mi je da je vrlo ukusno. Pogotovo ovako u kombinaciji koja vuče na talijansku sa kukuruznim brašnim i ricottom...
A onda je tu i taj završni touch sa koricom limuna poprženom u maslinovom ulju i uvaljanom u šećer. To je pak iz španjolske kuhinje :). Tu metodu sam već isprobala u receptu za slatke pogače od maslinovog ulja, samo sam ovog puta odlučila iskoristiti i koricu. Za ukras :).
Divan limunast miris i okus, te sočnost kolač će zadržati i nekoliko dana nakon pripreme.






4 nešpricana limuna
180ml maslinovog ulja
100g glatkog brašna
130g kukuruznog brašna
2 žličice praška za pecivo
malo soli
3 jaja
150g šećera
sok od 2 limuna
250g ricotte

malo šećera u prahu

Koricu 2 limuna naribajte uobičajeno na sitnom ribežu, a koricu druga dva limuna ogulite nožićem za čišćenje krumpira pa ju još dodatno oštrim nožićem narežite n…