Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od siječanj, 2016

Prhke štrudlice (i rolada) sa džemom od šljiva

Ovaj recept već dugo imam u svojoj tekici. Dobila sam ga prije dosta godina na jednom roditeljskom forumu, od drage prijateljice i vješte kuharice, no eto, isprobala sam ga tek sad kad mi je zatrebao recept za neki kolač u kojem bih potrošila domaći džem od šljiva. I moram priznati da nisam mogla bolje pogoditi :).
Na blogu već imam jedan recept za prhke štrudlice, za one od smokava. To tijesto je jako meko i teško je raditi sa njime. Za razliku od njega, ovo tijesto je jednostavno, lako za valjanje i oblikovanje. Toliko da bez problema možete od njega raditi po želji štrudlice ili roladu. Punila sam, kao što rekoh već, džemom no možete ga puniti po želji - odlično će biti i sa nutellom i sam svježim ili smrznutim voćem. Možete rezati jednostavne štrudlice, no možete ga i samo zarolati u roladu.


Štrudla od jabuka sa prhkim tijestom (Sudtiroler Apfelstrudel)

Ovo je malo drugačija štrudla od jabuka. Oduševila nas je ove godine na skijanju, pa sam potražila recept čim sa se vratila kući. Vrlo je ukusna i lako se priprema, a čak ne morate ni razvlačiti tijesto kao u klasičnim štrudlama ;). Priprema se od prkhog tijesta sa dodatkom praška za pecivo pa je više kolačasta od one klasične štrudle sa jabukama koju inače pripremamo. Uz to, jabuke su narezane na kockice, dodani su pinjoli, cimet, rum, puno limunove korice... I naravno, dodatak bez kojih austrijske štrudle s jabukama ne mogu - umak od vanilije.
Umjesto pinjola, možete upotrijebiti tostirane orahe. Okus će biti nešto drugačiji, no štrudl neće biti manje ukusan.



Namaz od cvjetače i pečenog češnjaka

Vrijeme je za laganiju hranu, no istovremeno i hranu prepunu hranjivih sastojaka. A još kad je jednostavno za pripremu i prepuno okusa... Ovaj namaz je točno takav. Cvjetača je skuhana na lešo, u aromatiziranoj vodi, češnjak pečen u pećnici, malo tostiranih oraha za dodatan šmek i na kraju sve začinjeno limunovom koricom.

Poslužite ga uz fini, domaći kruh, a ako je kruh proteinski, eto vam i odličan dijetni obrok :).