Čokoladni kolač s mrkvom

Kolač od mrkve mi je jedan od dražih kolača, a još mi je draži i u ovoj čokoladnoj varijanti. Sočan, čokoladan i mirisan, sa dodatkom  oraha, osvaja i one koji se pomalo i snebivaju na ideju da se mrkva nađe u kolaču...
Probajte ga svakako i nećete požaliti...







500g mrkve
250g maslaca sobne temperature
100g čokolade
120g šećera
4 jaja
250g brašna
1 prašak za pecivo
1 šaka tostiranih pa grubo nasjeckanih oraha
po želji malo marmelade od marelica

100g mliječne čokolade 


Orahe tostirajte u vrućoj tavi dok lagano ne posmeđe, pa ih grubo nasjeckajte.
Ugrijte pećnicu na 180 °C.
Mrkvu ogulite, operite pa naribajte na krupni ribež.
Maslac i šećer dobro istucite el. mješalicom, dok ne postane pjenasto. Zatim jedno po jedno jaje i omekšanu čokoladu pa nastavite tuči dok se smjesa ne ujednači.
Dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i naribanu mrkvu i sve dobro promiješajte velikom žlicom ili kuhačom. Dodajte još i orahe i promiješajte.

Kalup za kolače namažite maslacem i pobrašnite pa ulijte smjesu. Zagladite ju, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30-40 minuta.
2-3 žlice marmelade od marelica otopite u malo vruće vode i njome premažite vrući kolač.


Kad se kolač ohladi prelijte ga otopljenom mliječnom čokoladom.

Print



Primjedbe

  1. Nikada, ali nikada nisam radila kolač s mrkvom. Prvai razlog za to ne znam, valjda ono - mrkva je povrće. Naravno da je to glupost, ali eto, svatko ima neku malu fobiju. Sviđa mi se što je jednostavan za pripremu, ima puno čokice, a mora i da je savršeno sočan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam ni ja pravila kolače sa šargarepom dok smo živeli u Srbiji. Medjutim ovde su oni sasvim uobičajeni i baš mi se i ukus dopada. Divna je ova tvoja kombinacija sa čokoladom.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije