Preskoči na glavni sadržaj

Čokoladni kolač s mrkvom

Kolač od mrkve mi je jedan od dražih kolača, a još mi je draži i u ovoj čokoladnoj varijanti. Sočan, čokoladan i mirisan, sa dodatkom  oraha, osvaja i one koji se pomalo i snebivaju na ideju da se mrkva nađe u kolaču...
Probajte ga svakako i nećete požaliti...







500g mrkve
250g maslaca sobne temperature
100g čokolade
120g šećera
4 jaja
250g brašna
1 prašak za pecivo
1 šaka tostiranih pa grubo nasjeckanih oraha
po želji malo marmelade od marelica

100g mliječne čokolade 


Orahe tostirajte u vrućoj tavi dok lagano ne posmeđe, pa ih grubo nasjeckajte.
Ugrijte pećnicu na 180 °C.
Mrkvu ogulite, operite pa naribajte na krupni ribež.
Maslac i šećer dobro istucite el. mješalicom, dok ne postane pjenasto. Zatim jedno po jedno jaje i omekšanu čokoladu pa nastavite tuči dok se smjesa ne ujednači.
Dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i naribanu mrkvu i sve dobro promiješajte velikom žlicom ili kuhačom. Dodajte još i orahe i promiješajte.

Kalup za kolače namažite maslacem i pobrašnite pa ulijte smjesu. Zagladite ju, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30-40 minuta.
2-3 žlice marmelade od marelica otopite u malo vruće vode i njome premažite vrući kolač.


Kad se kolač ohladi prelijte ga otopljenom mliječnom čokoladom.

Print



Primjedbe

  1. Nikada, ali nikada nisam radila kolač s mrkvom. Prvai razlog za to ne znam, valjda ono - mrkva je povrće. Naravno da je to glupost, ali eto, svatko ima neku malu fobiju. Sviđa mi se što je jednostavan za pripremu, ima puno čokice, a mora i da je savršeno sočan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam ni ja pravila kolače sa šargarepom dok smo živeli u Srbiji. Medjutim ovde su oni sasvim uobičajeni i baš mi se i ukus dopada. Divna je ova tvoja kombinacija sa čokoladom.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)