Preskoči na glavni sadržaj

Baci di dama (damski poljupci)

Baci di dama je tradicionalni talijanski kolačić iz Piemonta. Ako vam je sad nešto zazvonilo u ušima, daaaa, dobro vam zvoni jer i Ferrero (Nutella, jel ;)) je iz te talijanske regije bogate lješnjacima. Obzirom da je ipak riječ o majstorima kad je riječ o lješnjacima ni ovaj kolač nimalo ne zaostaje za poznatijim proizvodima.

Ovi vrlo prhki keksići od lješnjaka sljepljeni su otopljenom čokoladom i imaju onaj nutelasti okus koji obožavamo. Prilikom izrade morate malo pripaziti jer su jako krhki dok su topli.

Bez dvojbe - hit mojeg ovogodišnjeg božićnog tanjura :)







250g lješnjaka
250g maslaca
250g glatkog brašna
150g šećera
prstohvat soli

80g čokolade


Lješnjake popržite u pećnici (oko 10 minuta na 180°C), ogulite im koru i sitno sameljite. 
U posudi pomiješajte brašno sa šećerom i soli i dodajte narezani hladni maslac. Rukama ga urljajte u brašno tako da nastanu mrvice i dodajte lješnjake. Brzo umijesite tijesto. Nemojte to predugo raditi, stanite čim se formira lopta. Loptu tijesta zamotajte folijom  ostavite u hladnjaku oko sat vremena.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i rukama oblikujte loptice veličine lješnjaka. Posložite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Ostavite razmak od cca 1cm izmedju kolačića. 
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta. Ne smiju promijeniti boju!

Izvaide ih iz pećnice i ostavite da se ohlade jer su izrazito krhki dok su topli. 
Otopite čokoladu i slijepite njome po dva kolačića. 




Primjedbe

  1. Ovo bilježim. Osim lješnjaka, taj kraj je poznat po tartufima. Bila sam jedne jeseni u Ferreru i odlično smo jeli tjesteninu s tartufima. A ovi poljupci su zbilja divni!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)