Kolač od bjelanjaka s bundevom i karamelom (Pumpkin angelfood cake)

Angel food cake ili biskvit od bjelanjaka je kolač koji radim kad god imam za potrošiti nešto više bjelanjaka. Na blogu već postoje 3 verzije (čokoladni angel food cakečokoladna rolada sa jagodama i angel food cake sa kupinama), a sad vam predstavljam i četvrtu - nešto drugačiju verziju ovog tipičnog američkog kolača.

Ovog puta jesenska verzija - bundeve, orasi i karamel.

U pjenicu od bjelanjaka i šećera (šaum, jelte :D) umješala sam pire od butternut bundeve i bijelo brašno zamijenila graham brašnom uz dosta zimskih začina i onda još sve posipala grubo sjeckanim orasima pa prelila prefinim karamel umakom...

Rezultat je bio odličan - ostavila sam djeci kolač na stolu i dok sam se vratila pola ga je nestalo... Na moje iznenađenje i oduševljenje jer nisam baš očekivala da će se i njima baš toliko svidjeti :)






400g butternut tikve
6 bjelanjaka
180g šećera
1 vanilin šećer (1 žličica ekstrakta od vanilije)
160g graham brašna
pola praška za pecivo
1 žličica cimeta
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat đumbira u prahu

za posip:
3 žlice grubo nasjeckanih oraha
2 žlice šećera
cimet

za karamel:
100g šećera
30g maslaca
150ml slatkog vrhnja


Bundevu oguliti, narezati na manje komade i staviti kuhati u hladnu vodu. Kuhati dok bundeva ne omekša, ocijediti vodu i štapnim mikserom smrviti u pire.

Pećnicu ugrijati na 180°C.

Bjelanjke mikserom istući čvrst snijeg te im postepeno uz miksanje dodavati šećer i vanilin šećer. Dodati pire od bundeve i dobro miješati. Velikom žlicom lagano umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kalup za kolače (okrugli ili četvrtasti, po želji) namazati maslacem i posipati brašnom pa u njega preliti smjesu. Zagladiti ju žlicom. Orahe, šećer i cimet promiješati pa ravnomjerno posipati po smjesi.
Peći u ugrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.

Dok se kolač peće pripremite karamel - otopite šećer u lončiću sa debelim dnom. Kad se otopi dodajte mu maslac. Nemojte miješati, samo lagano protresite lončić. Dodajte pola slatkog vrhnja, pa uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri minutu ili dvije. tada dodajte ostatak vrhnja i miješajte dok se šećer ne otopi. Kuhajte još kratko vrijeme pa ostavite da se malo prohladi.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice. Žlicom nanesite karamel po vrhu kolača, ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite. 






Primjedbe

  1. Zanimljivo. Vjerujem da sve te zacine super se kombinjuju sa bundevom a veoma mi je zanimljiva ta karamela.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije