Preskoči na glavni sadržaj

Kolač od bjelanjaka sa kupinama i čokoladom

Na blogu već imam dva recepta (čokoladni anđeoski kolač i čokoladna rolada sa jagodama) za ovakve biskvite od bjelanjaka, no u oba je riječ o čokoladnoj verziji ovog kolača. Danas vam pak pišem recept za ljetnu varijantu ovog kolača - sa divljim kupinama i nasjeckanom čokoladom. Koristila sam sitne, gotovo suhe divlje kupine koje su idealne za ovakav kolač jer nemaju puno soka pa neće dodatno ovlažiti biskvit, a uz to njihova boja i aroma su intenzivnije i odlično se slažu sa čokoladom. Brzo je gotov, jednostavan za pripremu i idealan za ponijeti na plažu :).








6 bjelanjaka
200g šećera
1 vanilin šećer (1 žličica ekstrakta od vanilije)
1dl jogurta
160g brašna
pola praška za pecivo
100g sjeckane čokolade
100g kupina


Pećnicu ugrijati na 180°C.

Bjelanjke mikserom istući čvrst snijeg te im postepeno uz miksanje dodavati šećer i vanilin šećer. Dodati jogurt i dobro izmiksati. Velikom žlicom lagano umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješati nasjeckanu čokoladu. Kalup za kolače namazati maslacem i posipati brašnom pa u njega preliti smjesu. Zagladilti ju žlicom pa ravnomjerno rasporediti kupine
Peći u ugrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta. Ohladiti pa posipati šećerom u prahu.


















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)