Preskoči na glavni sadržaj

Sočni kolač od mrkve i kokosa

Proljeće je vrijeme za laganije, osvježavajuće kolače. No, to ne mora baš uvijek biti voćni kolač. I kolač od mrkve može biti takav - lagan i osvježavajuć.
Ovako, sa kokosom i kokosovim mlijekom, okusom je dosta daleko od klasičnog kolača od mrkve u koji obično ide puno onih zimskih začina.

Umjesto uobičajene kreme od sira poslužila sam ga sa laganom kremicom od grčkog jogurta i posipala sa tostiranim kokosom.

Uglavnom, moj zaključak je - mrkva i kokos se vole. Jako :).







320g brašna
2 i pol žličice praška za pecivo
pola žličice soli
180g maslaca sobne temperature
200g šećera
4 jaja
2 žlice ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
2 dl kokosovog mlijeka
300g naribane mrkve
100g kokosovog brašna i još malo za posipanje gotovog kolača

50g slatkog vrhnja
100 grčkog jogurta
šećer u prahu po želji


Ugrijte pećnicu na 180°C.

Maslacem namažite okrugli kalup promjera 22-24cm i ako je potrebno na dno stavite papir za pečenje.

Mikserom dobrom izmiješajte maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa tu mješavinu dodajte u tijesto naizmjence sa kokosovim mlijekom i pritom miksajte lagano na najnižoj brzini.  Velikom žlicom umiješajte još naribanu mrkvu i kokos.
Tijesto izlijte u pripremljen kalup.
Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok ne postane zlatno smeđe.

Za posluživanje istucite vrhnje u šlag i pomiješajte ga sa grčkim jogurtom. Po želji zasladite šećerom u prahu. 

Ohladite kolač i poslužite sa kremom od jogurta i još sve posipajte lagano tostiranim kokosom.

Print



Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)