Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od studeni, 2014

Zebra kolač

U ovomjesečnom krugu blog igrice Kuvarijacije isprobali smo Zebra kolač Lorraine Pascale. Zadan nam je recept sa M's Bakery, no ja sam ga isprobala nešto ranije s What's for dessert. Oba recept slijede izvorni samo što je kod M's Bakery smanjena količina šećera. Isto sam napravila i ja, jer to radim gotovo u svim receptima, a posebno u onima koji potječu sa američkog kontinenta :). Njihovi recepti su mi baš uvijek preslatki. Uz to sam ulje zamijenila maslacem jer mi je draži okus biskvita koji je pripremljen sa maslacem.

Biskvit koji sam dobila je vrlo ukusan, nije težak, al opet dovoljno sočan.

A o krugovima i izgledu kolača nemam što novog reći - genijalno jednostavna ideja za kolač koji plijeni izgledom i osvaja na prvi pogled. U svakom slučaju, divan mramorni kolač :) koji će se često nalaziti na mojem stolu.




Palačinke sa ciklom

Ove lijepe crvene palačinke napravljene su sa ciklom, a ne sa umjetnom bojom kako su u prvi mah pomislila moja djeca. Neobične jesu, no vrlo su dekorativne i ukusne. Poslužila sam ih samo pokapane limunom i posipane šećerom u prahu, ali ako želite možete ih nadjenuti kao i uobičajene palačinke.

Ovo je i moja druga ulaznica za ovomjesečnu blogersku igru Ajme, koliko nas je! koju ovaj mjesec vodi Iva sa divnog bloga Culinary postcards koja nam je kao temu zadala ciklu.




Nutella parfe torta

Parfe torte i nisu baš u modi zar ne? Ganache i kreme sa marscaponeom ili krem sirom su nekako izbile u prvi plan i već dugo tu stoje. A ja sam ih se zasitila. Zato sam nedavno za jedan rođendan odlučila, nakon dugo vremena, napraviti pravu kremastu, parfe tortu. Uobičajene kombinacije čokolade i vanilije mi nisu bile zanimljive pa je nakon dosta izmjena orginalnog recepta parfe na kraju ispao od nutelle :).

To je bilo u rujnu :). I od tada je recept doista puno puta isproban jer je jedan od onih za koje svi pitaju i koje svi žele prepisati :).  A nikako i da napravim neku normalnu fotografiju jer toliko brzo ta torta nestaje da bi joj ime moglo biti brzi Gonzales ili tako nekako :). Također, ako planirate veće društvo počastiti ovom tortom planirajte još neku slasticu jer ovo je torta koja nikad nije dovoljno velika :)





Kocke od naranče

Sezona citrusa je već krenula punom parom, pa ako ćete imati prilike doći do domaćeg, netretiranog voća svakako smrznite pokoju naranču za ovaj odličan kolač.


Jednostavan, vrlo ukusan spoj čokolade i naranče, kolač koji će se svima svidjeti, a još je uz to i brzo gotov. Ovaj recept je iz tekice moje mame, tko zna odakle je prepisan, no svakako ga vrijedi probati, ako slučajno još niste :)






Pečena cikla

Jeste li probali pečenu ciklu? Niste? Eeeee, ne znate što ste propustili... Odličan prilog predivne boje, okusa, mirisa...

Cikla je, na žalost, kod nas dosta zanemarena namirnica i najčešće ju jedemo samo na salatu. No, vrijedi ju isprobati i na druge načine. Iznenadit ćete se :)

Oni koji me prate na fejsu vidjeli su ovaj recept još prošle zime, no evo sad ga i ovdje obavljujem jer će biti moja ulaznica za ovomjesečnu blogersku igru Ajme, koliko nas je! koju ovaj mjesec vodi Iva sa divnog bloga Culinary postcards koja nam je kao temu zadala ciklu.





Palačinke sa jabukama

Evo i jednog recepta moje mame :).
Iako podsjećaju na američke palačinke ovo su zapravo najobičnije palačinke u koje je naribana jabuka. Tijesto je nešto gušće i peku se male okrugle, debeljuškaste palačinke. Obzirom da u tavici možete odjednom ispeći 2-3 ovakve palačinke i sama priprema je brža i jednostavnija nego kod klasičnih ili već navedenih američkih palačinki. Dodatak jabuka daje finu svježu aromu tako da se mogu poslužiti i bez namaza, no djeca bi obožavatelji nutelle će ju s guštom namazati i na ove palačinkice.
Dakle, ako želite nešto fino i toplo, a da bude jednostavno i brzo gotovo, ispecite ove odlične palačinkice.




Cijela pečena cvjetača sa fetom

Kako pripremiti uzbudljivo i novo jelo od povrća koje će djeca obožavati? To je pitanje na koje vječno tražim novi odgovor. Na našem se jelovniku povrće nalazi svakodnevno i trudim se da to bude razvrnosno povrće, no dosadi. Bar meni :).
Cvjetaču svi volimo i najčešće ju pripremam gratiniranu, kuhanu pa prelivenu umakom od sira ili jednostano kuhanu sa krumpirom na lešo ili na pari. No, ovaj recept nudi novu ideju - cvjetača se kuha u vodi sa vinom, začinima i masnoćama, otprilike onako kako kuhate ribu, a nakon svega još je kratko zapečena sa feta sirom. Jako mi se svidjelo i mislim da ću i ubuduće cvjetaču kuhati i za na lešo u ovakoj mješavini.