Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od listopad, 2014

U gostima kod Ebba's cuisine

Rijetko igram blogersku igricu Fbi rukavice. Ne zato što mi se ne bi sviđala ili tako nešto, već jednostavno zbog nedostatka vremena. No, ovog sam puta došla virnuti na Nevenin blog i ostala. Toliko toga mi se svidjelo, no na kraju sam stigla isprobati samo dva recepta. Malo, ali vrijedno. Jer Nevenini recepti su baš ono što ja volim i tražim - posebni, sa pomakom, drugačiji, originalni, a ne ono za što kad upišete u google dobijete tisuće rezultata. Zaista mi je žao što nisam stigla još kojeg napraviti jer vidjela sam nekoliko divnih rižota i još namaza..

A isprobala sam ova dva koja su nas baš oduševila:

Speculoos krem namaz

Namaz koji je zaista pripremljen od speculoos keksa, odlični sastojci. Jedino sam umjesto suncokretovog ulja koristila kokosovo ulje.
Divan namaz, jednostavan za pripremu i jako je brzo gotov. Odličan je za mazanje na npr. kroasane, al najbolje nam ide uz palačinke.




Grissini sa inćunima i peršinom

Nešto više volim vlasac nego peršin pa su na fotki moji grisini sa…

Torta od riže sa jabukama - torta di riso bolognese

Ovo je još jedna tradicionalna talijanska slastica, ovaj put bolonjska. Dodatak jabuka je moja ideja, nekako mi je površina torte bila preprazna. A i seona je jabuka i svuda ih stavljam :). Naravno da ovu tortu možete napraviti i bez njih.

Svidjet će se svima koji vole okus riže na mlijeku, a osim topla vrlo je ukusna i sljedeći dan jer stajanjem postaje još kremastija.
Uz to, priprema ove torte je vrlo jednostavna, ne zahtjeva čak ni mikser.



Juha od krumpira i jabuke sa šafranom

Jabuke i jesen. Volim oboje. Jesen bez zadrške, a jabuke ipak sa malom zadrškom. Svježa jabuka mi mora biti savršena - hrskava, kiselkasta, slatkasta, sočna... Obzirom da je te moje kriterije jako teško zadovoljiti, većina jabuka završi u loncu ili kalupu :).

Ova divna juha će vam fino ugrijati, dati vam energiju i probuditi svojim mirisom i finom, delikatnom aromom. 





Tarte Tatin - francuska pita od jabuka

Možda se pitate čemu još jedan recept za ovaj divan francuski klasik. Jednostavno zato što sam naišla na odličan recept. Priprema je nešto jednostavnija od one uobičajene i tradicionalne, a rezultat je odlična pita koja će sve oduševiti. Recept je sa moje omiljene stranice Food 52, a različit je utoliko što preporučuje da nešto više truda posvetimo prhkom tijestu kako bi postalo lisnatije, a nešto manje truda samom nadjevu koji se divno karamelizira tijekom samog pečenja, dakle bez prethodne pripreme nadjeva u tavici. No, ako nemate vremena ili možda volje tijesto će vam ispasti ukusno i bez slaganja koje je inače tipično za pripremu lisnatog tijesta. Samo pripazite da bude deblje razvaljano. Dakle, odličan one pot recept, bez dodatnog posuđa :). Moram priznati da su mi takvi recepti i najdraži :). Eh, da, ima i cimeta iako njega nema u orginalnom receptu. Jednostavno ne mogu zamisliti kolač od jabuka bez cimeta pa sam ga i ovdje stavila :).

O povijesti i porijeklu ovog divnog deserta…

Jesenski minestrone

Bundeve, kesteni, tikvice, pa malo poriluka, zaokruženo pancetom, pa još malo sitne tjestenine i dobijete tanjur mirisne maneštre prepune boja i okusa. Prava jesenska bomba vitamina :). Kesten je u ovakvom varivu divan, baš se slaže sa ostalim okusima i definitivno će vas iznenaditi. Vrlo ugodno :)




Baba Ganoush - namaz od pečenih patliđana

Baba Ganoush je tradicionalno bliskoistočno predjelo. Najčešće se poslužuje ovako kao što sam to ja napravila - uz komade pita kruha ili somune, no možete ga mazati na bilo što krušnato, a doličan je i kao dip npr. za grisine.

Priprema se od pečenih patliđana i tahini paste, a potrebno je samo pripaziti na kvalitetu patliđana - gorak patliđan dat će i gorak baba ganoush.





Pasta alla Norma

Još ima patliđana, još si možete skuhati ovaj krasan podsjetnik na ljeto i ljetne okuse. 

Lagana i vrlo ukusna tjestenina, klasik sicilijanske kuhinje.