Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od srpanj, 2014

Grčki pečeni krumpir u limunu

Jela grčke kuhinje idealna su ljetna hrana, prepuna osvježavajućih i aromatičnih aroma. Upravo u taj kalup uklapa se i ovaj grčki krumpir koji je pečen u puno limunovog soka, maslinovog ulja i začinjen origanom. Aroma mu je iznenađujuća, posebna.
Najbolje ga je poslužiti vrućeg uz ribu.





Crumble sa šumskim voćem

Proljetos, kad su se pojavile prve jagode, poželjela sam napraviti crumble sa jagodama i krenula tražiti recept po blogu. A recepta nema. Bila sam čvrsto uvjerena da sam taj recept objavila. Nisam, nekako mi je promaknulo. Naravno da moram nadoknaditi propušteno i podijeliti s vama ovaj najjednostavniji recept za mirisni crumble.

Crumble je jednostavno slatko jelo sa zapečenim voćem koje možete poslužiti kao lagani desert ili voćni doručak. Posebno slastan doručak za one koji doručkuju zobene pahuljice :). Voće odaberite po ukusu ili stanju u hladnjaku. Meni su najdraže one koje uključuju jagode ili maline. Iako, vjerujem da će vas iznenaditi divan okus pečenih breskvi, marelica, a o bogatstvu okusa borovnica, kupine i aronije mislim da nema potrebe trošiti prazne riječi. To jednostavno trebate probati.
Poslužuje se još topao, po želji uz kuglicu sladoleda. 


Panzanella (Pan molle)

Panzanella je klasična toskanska salata. Ljetna, osvježavajuća, jednostavna...

Postoji nekoliko varijacija ovog recepta, a za svaku njen autor tvrdi da je originalna. Zato neću reći da je ovo originalni recept, al je svakako stariji od varijanti u kojima se koriste krutoni, odnosno kruh reže na kockice i lagano tostira. Ovom salatom će posebno biti oduševljeni oni kojima je najdraže točati kruh u toč koji ostane kad se pojede mješana ljetna salata .
Po želji joj možete dodati mozzarellu narezanu na listiće ili namrvljenu fetu ako vam je draža.




Kolač sa višnjama i vrhnjem

Višnje su odavno pobrane, kolač je davno napravljen i pojeden, a recept još stoji u draftu... Stalno kasnim sa objavama, nikako da ulovim ritam kojim bih bila zadovoljna. No, ljeto je, tješim se da sve je usporeno, pa i ja :).

Ovaj kolač se može napraviti sa svježim ili smrznutim višnjama ili trešnjama, po izboru, željama i mogućnostima. Vrlo je osvježavajući, lagano je čizkejkastog okusa (što volim ove kovanice ;)) i idealan ljetni voćni kolač. Ah, da, nema čokolade u njemu, al ovdje čak ni meni ne nedostaje :).
Ostat će vam bjelanjci, da, to je istina, al njih možete iskoristiti u nekom od recepata sa oznakom bjelanjci. I će te  imati dvije divne slastice :).




Ljetna fritaja sa tikvicama, paprikom, rajčicama

Tražite li ideju za lagani ljetni obrok? Fritaje su, uz salate, idealno ljetno jelo, no često je problem kako ju ispeći tako da izvana bude hrskava, da povrće bude ukusno, a da iznutra ostane divno kremasta. E, ovo je odličan način kako postići sve to navedeno. Da, treba možda malko više pažnje i truda nego kad samo zamutimo jaja i ulijemo ih u tavu, no svaka potrošena minuta kod ovog jela se višestruko isplati.
Eh, da, i tri vrste sira su ovoj mojoj varijanti. Po želji i stanju u hladnjaku ih možete mijenjati i vrstom i brojem, no pokušajte ostati u zadanim količinama.






Cherry rajčice punjene salatom od jaja

Ako želite neki osvježavajući ljetni snack, a da uključuje i povrće :), isprobajte rajčice punjene ovom tipično američkom salatom od jaja. Iznenadit će vas svojom laganom aromom u kojoj poseban naglasak ipak ima celer i to onaj debelih, mesnatih stabljika kakav smo donedavno mogli vidjeti samo u filmovima. Srećom, to više nije tako, a stabljike celera su mi postale vrlo drago povrće, kako u salatama, tako i u varivima.
A cherry rajčice svojom slatkoćom dodatno naglašavaju tu aromu i svježinu.

Višak ove salate, ako vam šta ostane nakon punjenja rajčica, iskoristite u sendvičima. Sendviči sa ovom salatom su još jedno tipično američko jelo. Samo uzmite dvije tanke kriške tosta, premažite salatom i dodajte list zelene salate :).