Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od lipanj, 2014

Pavlova sa jagodama

Nedavno mi je ostalo nešto bjelanjaka, a kako su jagode taman bile u full sezoni odlučila sam napokon napraviti pavlovu. Ovu poznatu i hvaljenu tortu nisam nikad dosad pekla. Iako sam ju mnogo puta jela i uživala u njoj. Nekako jednostavno nije došla na red.
Pa i sad, kad sam ju prvi put napravila, nisam imala potrebu pretjerano petljati i izmišljavati upravo zato što je riječ o takvom klasiku. Ovog sam puta jednostavno isprobala recept drage prijateljice koja slovi za majstoricu kad je riječ o beze korama. I, naravno da nisam pogriješila - ispala je savršena, baš onakva kakva mora biti. Doduše, malo mi je popucala dok sam koru selila sa papira na podložak, no nikome to nije zasmetalo :)

Recept prenosim onako kako ga je Tanja napisala na svom blogu Cookam i guštam. Ništa nisam mijenjala :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Artičoke sa graškom

Debelo kasnim sa ovim receptom. Sezona artičoka je već na samom kraju, a ako ništa drugo da bude ovdje za sljedeću sezonu.
Ovo je tradicionalan način spremanja artičoka, onako kako ga sprema moja mama. Vjerojatno ima dosta varijacija na temu, no meni su ovako pripremljene najukusnije i baš ono za prste polizati. Što se ovdje i doslovno mora napraviti obzirom da se artičoke jedu prstima :). 





Boston cream pie

Ako ste redovni na Pinterestu, onda ste sigurno već zamijeniti slike ove torte. Osim u obliku torte može biti i u obliku cupcakesa, a priznajem da ne znam što mi od toga dvoga bolje izgleda :). No, ovog puta sam trebala tortu pa je izbor pao na klasičan recept i kalup.

Osim što izgleda privlačno ovako nesavršena, ova je torta iako ima dva sloja biskvita i između je jedan red kreme, dosta i sočna. Naime, biskvit se priprema nešto drugačije nego što je to uobičajeno. Jaja se ne razdvajaju na bjelanjaka i žumanjaka, a zadnji sastojak koji se dodaje u smjesu nije brašno već šalica kipućeg mlijeka. Takav način pripreme je tipičan za američki sponge (spužvasti) biskvit i odličan je jer bikvit nije suhonjav već mekan i nešto drugačije strukture.
A o bostonskoj kremi, varijanti slastičarske kreme tj. creme de la patisserie, ne treba trošiti riječi jer vjerujem da ste već upoznali ovu divnu kremu koja u ovoj varijanti sa slatkim vrhnjem postaje još ukusnija i svilenkastija.

Dodala sam joj još…