Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od travanj, 2014

Juha od medvjeđeg luka i kuka (bljušta)

Medvjedi luk ili je već nekoliko godina hit i gdje god se okrenem naletim na neki recept s njime. Prvi put sam ga sada isprobala i malo je reći da sam oduševljena. Doduše, krenula sam sa krem juhom - u kojoj sve prolazi (bar meni ;)), no to mi nije nimalo umanjilo oduševljenje :). Kombinirala sam ga sa kukama ili bljuštem, samoniklom vrstom šparoga iz ovih naših kontinentalnih krajeva.


Ovo je i moja druga ulaznica za igru Ajme, koliko nas je! kojoj je ovog mjeseca domaćica Ingrid sa bloga prekratak dan na temu samoniklo bilje.





Rižoto sa šparogama, pršutom i mozzarellom

Lagani rižoto za lagani proljetni ručak.
Svako proljeće šparoge jedva dočekam i onda kad se napokon pojave prvo jelo koje radim s njima je uvijek ovaj rižoto. Recept sam dobila davnih dana i jedan je od onih koji su zauzeli počasno mjesto u našoj svakodnevnoj kuhinji. Iako, sa ovim se nećete osramotiti niti u važnijim prilikama :)




Sendvič sa jajima i avokadom

Ako volite sendviče sa jajima, obožavat ćete ovu kombinaciju sa avokadom. Iako nama naviklima da sendvič mora imati dobar komad nečeg mesnog i po mogućnosti sušenog ova ideja može zvučati preegzotično, možda i neprevlačno, vjerujem da bi se mnogi ugodno iznenadili okusom ovog sendviča. Jer čak ako vam avokado i nije drag na uobičajen način u umaku quacamole ovako bi vam se trebao svidjeti. U sendvičima njegov aroma nije u prvom planu, daje samo dodatnu finu notu, svježinu i sočnost svakom sendviču.



Tart sa koprivama

Koprive su u punom jeku i šteta je ne obogatiti njima naš svakodnevni jelovnik. Možda je najlakše napraviti nešto što svi vole i što se svima sviđa kao npr. ovakav tart. Malo koprive, pancete, sira daju divnu kombinaciju okusa.

 Za ovo jelo koristite vrške mlade koprive ubrane u nezagađenom okolišu.

Ovo je ujedno i moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je! kojoj je ovog mjeseca domaćica Ingrid sa bloga prekratak dan na temu samoniklo bilje.





Mousse od limuna

Kad sam vidjele fotke ovog moussea na Dalmatia gourmande znala sam da ću ga vrlo brzo isprobati. Volim limunaste kolače, torte, pite, pa i sladoled. Jednostavno mi se jako sviđa taj spoj kiselkastog i slatkog i ne mogu mu odoljeti. A ovaj mousse je divno lagan i pjenast, baš kako mousse treba izgledati. Ako volite limun, svakako ga isprobajte. U mojoj varijanti ima nešto manje šećera, pa ako volite slađe radije ga pripremite po orginalnom receptu.




5 najdražih slastica :)

Hvala Ingrid  na pozivnici na ovaj izazov. Zadatak mi je izabrati 5 najdražih slastica sa bloga. A to zaista nije bilo lako pa tako ovaj post spremam već nekoliko dana i nikako ga objaviti :)
Evo mog izbora:

1. Zuppa inglese - lagani desert koji svi vole i jako je brzo gotov


2. Cheesecake - klasik koji je uvijek dobrodošao, bilo u staklenci ili kao torta

3. Brownies sa crnim trešnjama - brownie obožavam, a ovo mi je najdraža kombinacija

4. Uskršnja pinca (sirnica) - nije baš tipičan desert, no slatko je i obožavam ju. A recept je odličan i vrlo pouzdan :)

5. Princ William čokoladna keks torta - najdraža torta moje djece i najdraža torta sve djece koja ju probaju. Zato je i meni draga, a nije zanemarivo da je takav dječji hit gotov za oko pola sata, a  ne treba ju čak ni peći :)



A na igricu pozivam ove blogove:

COOKam i guštam
Thursdaycooking
Make it healthy
Cake by design
Mimi's Kingdom

Zalijepite si srčeko na blog i odaberite svojih 5 najdražih slastica :)









Ajme, koliko nas je! Zob - rezultati

Drage moje,

kao prvo svima zahvaljujem na sudjelovanju. Hvala vam na divnim riječima podrške, hvala vam na divnim receptima koje ste mi poslale i hvala vam što ste se igrale sa mnom :). I posebno hvala Mireli koja mi je prepustila palicu u ovom krugu igrice.

Dakle - zob :). Moram priznati da sam ipak očekivala manje recepata pa sam ugodno iznenađena vašim odazivom i oduševljena vašim receptima. S više od 50 recepata ovo je jedna krasna kolekcija recepata sa zobi :). I nadam se da mi nitko više nikad neće reći da je mu je zob dosadila i da ju ne može više jesti ;) jer ova ipak pokazuje koliko je ta  neugledna namirnica svestrana i iskoristiva u od predjela do divnih bogatih deserata.

Pogledajte recepte :):


Cooking with Zokie - Krisp od krušaka (Pear crisp)

JA U KUHINJI - Integralni tart sa mini paradajzom 



Moje grne - Pogača od ovsenog i raženog brašna

Moje grne - Mafini od ovsenog brašna sa bundevom i bobičastim voćem

Sweet and salty - Čoko crumble

Sweet and salty - Ovseni hleb sa maslina…