Preskoči na glavni sadržaj

Kocke od naranče


Sezona citrusa je već krenula punom parom, pa ako ćete imati prilike doći do domaćeg, netretiranog voća svakako smrznite pokoju naranču za ovaj odličan kolač.


Jednostavan, vrlo ukusan spoj čokolade i naranče, kolač koji će se svima svidjeti, a još je uz to i brzo gotov. Ovaj recept je iz tekice moje mame, tko zna odakle je prepisan, no svakako ga vrijedi probati, ako slučajno još niste :)









4 jaja
20 žlica šećera
15 žlica ulja
15 žlica mlijeka
5 žlica narančinog soka
20 žlica brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo

nadjev:
150g šećera
1dl vode
2 smrznute naranče
3 žlice pekmeza od marelica

glazura:
200g čokolade
100g maslaca

Pećnicu ugrijati na 190°C.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Odložiti sa strane. U žumanjke dodati šećer i dobro izmiksati da postane pjenasto. Dodati postepeno mlijeko, sok i ulje i dobro izmiksati. Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom pa naizmjence dodavati brašno i istučene bjelanjke i velikom žlicom pažljivo miješati da se smjesa ujednači.
Veliki lim od pećnice prekriti papirom za pečenje pa rasporediti biskvit u ravnomjernom sloju. Peći oko 30 minuta.

Dok se peče pripremiti nadjev - u vodu dodati šećer i pekmez i prokuhati.
Kad je pečeno, malo prohladiti i odvojiti od pek papira pa prerezati uzdužno na dva jednaka dijela. Jedan položiti u kalup za pečenje te veličine, a drugi dio namrviti u zasebnu posudu. Na to naribati smrznute naranče i sve preliti pripremljenim sirupom. Dobro promiješati pa nanijeti u ravnomjernom sloju preko biskvita u kalupu.
Čokoladu otopiti sa maslacem, dobro promiješati, dodati 2-3 kapi ulja i preliti preko kolača.

Printaj recept







Primjedbe

  1. Rado vidjen kolac. Nezahtjevan za napraviti, a zadovolji i one probirljivije. Narandze uvijek ogulim i zamrznem. Sigurno da bi bilo bolje sa korom, ali samo u slucaju da je netretirana. Ako nema dzema od kajsija, uklopi se i domaci od sljiva ili neki drugi. Dzem od sljiva malo potamni ovaj dio sa narandzom, ali se ukusom sasvim lijepo sloze. I da, smanjujem secer u svim dijelovima originalnog recepta, a da se nista po krajnji ishod lose ne desi :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod mene u tekici ovaj kolač stoji pod nazivom jaffa kolač. Često sam ga radila kad sam tek počela peći kolače i sjećam se da je bio fini

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)