Preskoči na glavni sadržaj

Kolač sa čokoladom, jabukama i orasima

Kad sam ugledala fotografiju i recept za ovaj kolač na web stranicama časopisa Food 52 istog sam trena poželjela i isprobati taj recept. Recenzija recepta je hvalospjev, a iako sam ponekad skeptična, ova mi je zazvučala poprilično uvjerljivo. Jer jedno je kad se tako hvali kolač koji i izgleda savršeno i skoro plastično, a nešto sasvim drugo kad se hvali kolač koji je izgledom daleko od savršenstva. Ovo je, dakle, vrlo sočan i pun biskvit sa nadjevom. Sočnost mu daje kiselo vrhnje, a punoću nešto drugačiji način miješanja. Uz to ovdje je tanak sloj nadjeva od jabuke, te krckavih oraha sa cimetom i šećerom, a tek komadići čokolade u biskvitu... I završni touch je posip od ostatka oraha, šećera i cimeta. Jedina izmjena koju sam napravila je već uobičajeno smanjivanje kpličine šećera :).
Divno, divno, idealan je za uz kavu, čaj, popodne, ujutro, navečer...

 





120g grubo nasjeckanih oraha
2 žlice cimeta
180g šećera
90g omekšalog maslaca
2 jaja
1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
270g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
malo soli
3dl kiselog vrhnja
1 jabuka, oguljena i tanko narezana na ploške
100g grubo nasjeckane čokolade

Ugrijte pećnicu na 180°C.
Maslacem namažite okrugli kalup promjera 22-24cm i ako je potrebno na dno stavite kruh papira za pečenje.
Izmiješajte orahe, cimet i 2 žlice šećera i ostavite sa strane.
U drugoj posudi mikserom dobrom izmiješajte maslac i ostatak šećera. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa tu mješavinu dodajte u tijesto naizmjence sa kiselim vrhnjem. Pritom miksajte lagano na najnižoj brzini. Dodajte jos komadiće čokolade, a njih umiješajte lagano sa velikom žlicom ili kuhačom.
Polovicu tijesta izlijte u pripremljen kalup. Tanko narezane ploške jabuke posložite po tijestu tako da budu u jednom sloju pa posipajte polovicom smjese oraha. Preljte drugom polovicom tijesta i posipajte ostatkom smjese oraha, šećera i cimeta.
Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok ne postane zlatno smeđe.
Ohladite i poslužite.

Print



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)