Artičoke s graškom

Debelo kasnim sa ovim receptom. Sezona artičoka je već na samom kraju, a ako ništa drugo da bude ovdje za sljedeću sezonu.
Ovo je tradicionalan način spremanja artičoka, onako kako ga sprema moja mama. Vjerojatno ima dosta varijacija na temu, no meni su ovako pripremljene najukusnije i baš ono za prste polizati. Što se ovdje i doslovno mora napraviti obzirom da se artičoke jedu prstima :). 








8 artičoka
300g graška
2-3 krumpira
1-2 žlice koncentrata rajčice
1 luk
2-3 češnja češnjaka
8 žlica krušnih mrvica
8 žlica maslinovog ulja
sol, papar, peršin


Artičokama odrezati vanjske male listiće, rastvoriti ih rukom i dobro oprati pod tekućom vodom. Pomiješati maslinovo ulje, mrvice, sitno narezani luk, češnjak i peršin te sol i papar. Tom smjesom napuniti artičoke između latica. Složiti ih u lonac u kojem će se kuhati tako da budu uspravno. Dodati grašak i sitno nasjeckani krumpir. 



Ako je ostalo smjese sa kojom smo punili artičoke, dodati joj vode i njome preliti povrće u loncu toliko da ga prekrije. Staviti na laganu vatru i pustiti da lagano kuha dok se krumpir ne skuha, a tada dodati koncentrat rajčice, promiješati, posoliti i popapriti po potrebi pa nastaviti kuhati još oko 45 minuta na laganoj vatri. Artičoke su kuhane kad se listovi lagano odvajaju od stapke.
Dok se kuha, ovo jelo se ne miješa već samo lagano protrese.


Printaj recept


A evo i male pomoći za one koji nisu sigurni kako se jedu artičoke:




https://www.youtube.com/watch?v=uGcnvqgq12Q



Primjedbe

  1. Vrlo zanimljivo. Artičoke sam kupila jednom, a kako su skupe i kako se većina lišća mora odbaciti, više ih i ne kupujem. Radije kupim srca u tegli, iako znam da nisu tako dobra kao svježe pripremljene.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod ovako pripremljenih artičoka lisce ne baca, svaki listić se može postrugati. U talijanskoj kuhinji se većina baca i jedu samo srca, al meni je gust upravo ovo struganje listića i polagani obrok koji traje jako dugo :). Nitko se neće najesti od dvije artičoke. Zasitimo se od graška, umaka i kruha koji možda umačemo u njega, a artičoke su tu radi divne arome i tog gušta :). Stavit ću još u post i video za one koji ne znaju kako se jedu artičoke, baš imam dosta upita :).

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije