Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od listopad, 2013

Rolada od bundeve

Bundeva mi je i dalje neiscrpan izvor inspiracije. Stalno otkrivam nova jela, nove mogućnosti, nove okuse. No, jedno je nepromjenljivo - ne volim miris kuhane bundeve. Baš mi je jako odbojan taj miris i zato nikako ne želim niti isprobavati slastice gdje se pire od bundeve ne obrađuje dodatno. No, nakon te dodatne obrade bundeva dobiva novu dimenziju, poprima arome koje koje se dodaju i postaje - princeza :). Da, priznajem da mi ta priča uopće nije priča, ona je stvarnost :).

Ova rolada je aromatična i ukusna, biskvit je mekan, a kremica osvježavajuća i savršena uz ovakav aromatičan biskvit. Možete je samo posipati šećerom u prahu ili poslužiti uz tučeno slatko vrhnje.

I dobro ju ohladite prije rezanja. Što ja nisam, pa izgleda kao da mi je drhtala ruka prilikom rezanja :-D



Pita od jabuka i dunja

Uobičajenoj piti od jabuka dunje daju svježinu i laganu cvjetnu notu. Još kad su ovako prvo prokuhane u medu, pa tek onda pečene u piti...




Pečene dunje

Ovo starinsko voće gotovo je zaboravljeno. Nepravedno, jer uz raskošan miris obiluje C vitaminom i mineralima. U djetinjstvu sam jela samo pekmez i sir od dunja, kitnkez. Kasnije, kad bih pitala šta napraviti s njima svi su mi odgovarali - stavi ih na ormar :). Trebam li uopće reći da to nikako ne odgovara mojoj viziji stanovanja :)?
Ovako pečene nam ih je prije sad već dosta godina pripremio otac jedne prijateljice u Sarajevu, a tamo sam i kitnkeza pojela više nego ikad prije ili kasnije. Eto, ne jedu se tamo samo čevapi ;)
Ako ulovite koju dunju ove godine, probajte ih ovako. Med i limun naglašavaju njihovu finu, skoro cvjetnu aromu. Iznenadit će vas, u to sam sigurna :)



Za 4 osobe:
4 dunje 4 žlice meda sok od limuna 50g krupno nasjeckanih oraha
Dunje oprati i izgubiti. Posložiti ih u posudu za pečenje ili pojedinačno u remekine. Pokapati ih limunovom sokom i    u svaku uliti žlicu meda.  Peći u zagrijanoj pećnici na 180C dok ne omekšaju (oko 45min). Pečene ohladiti, posipati orasim…

Cheesecake sa čokoladom

Iako izgleda dosta drugačije od običnog cheesecakea ovo je zapravo samo inačica osnovnog recepta. Vrlo jednostavna preinaka, sa samo dva dodatna sastojka - žlicom kakaa i 200g čokolade, daje posve drugačiji okus, izgled, posve drugačiji kolač.
I posve drugačiju publiku :). Ovaj kolač se više sviđa ljubiteljima čokolade nego ljubiteljima cheesecakea jer čokolada ipak prevladava uz laganu notu karakterističnog cheesecake okusa.

Svjež, kremast, čokoladan... trebamo li više? :)