Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od veljača, 2013

Krpice sa kravljim sirom i vrhnjem

Prečesto mi se dogodi da me savršene slike hrane iz časopisa ili sa interneta provuku u istraživanja kuhinja sa svih strana svijeta, pa ponekad na duže vrijeme zaboravim da mi i ovi naši prostori mogu ponuditi taj izazov i da ne moram tako daleko tražiti da bih pronašla nešto posebno. Domaća tjestenina je jedan od tih izazova, a ovog puta su to krpice iliti trganci, šćipanci... Od Drave do Save zovu ih raznim imenima i poslužuju uz različite umake. Krpice uopće nisu komplicirane za napraviti, a okus domaće tjestenine je nešto što treba probati...
A još ako imate domaći kravlji sir i vrhnje te finu pancetu... Ah. :).
Gougeres sa vlascem

Iako ovo jelo nisam stigla uslikati na moj uobičajen način već sam ga na brzinu okinula mobitelom moram ga objaviti jer je recept vrijedan objave. Brzo je gotovo i uz malo vještine imat ćete vrlo ukusan mali zalogajčić.

Ovo je klasičan francuski prigrizak koji se radi od kuhano-pečenog tijesta s dodatkom sira te ga aromatizirate po želji i ukusu ili stanju u hladnjaku. O siru ovisi koliko će te soli staviti u tijesto. Ako imate slaniji sir tipa našeg paškog, stavite samo prstohvat soli, a ako koristite ementaler ili gaudu ona stavite više, ovako kako je napisano u receptu.
I još nešto - možete mijenjati, dodavati, smanjivati, povećavati količine i vrste dodataka koji aromatiziraju ove fine kuglice, ali osnovni sastojci za tijesto i način pripreme su bazni recept koji ne podnosi promjene i kojeg se treba strogo držati ako želite da vam gužeri ne splasnu.
Pissaladiere

Kad zaželiš promijeniti nešto što često jedeš ne trebaš se puno mučiti. Malo proguglaš i brzo nađeš nešto slično, a opet dovoljno drugačije, nešto iz nekog drugog kutka svijeta...

Ovo je poznato jelo iz južne Francuske i Provanse. Slično je pizzi, ali i našim komiškom/viškim pogačama, no opet dovoljno drugačije da kod mene izazove znatiželju :)
Ime je dobilo po pasti od inćuna zvanoj pissala. Obzirom da nemam te paste, koristila sam običnu sardel-pastu, no može i bez nje.
Vrlo je ukusno, ljubitelji sardelica će doći na svoje :)


Pains au chocolat ili pecivo sa čokoladom

Slike ovih peciva na Coolinarici su me jednostavno opčinile. Proganjale se su me dok ih nisam i sama napravila. Recept nisam mijenjala, samo sam ga malko prilagodila. I probala sam i ovu varijantu da ih zarolane ostavim preko noći u hladnjaku pa ispečem ujutro za doručak i zaista ne znam jesu li ukusnija kad se odmah peku ili ovako nakon noći u hladnjaku.
Ova su peciva slična poznatijim kroasanima, no tijesto se priprema nešto kraće, u manje faza, pa je i mrvu manje lisnato, no ipak vrlo ukusno. Traže i vrijeme i trud, no zaista vrijede svake utrošene minute jer su jednostavno prefina. A i nije to tako komplicirano kako izgleda na prvi pogled :D.
Uobičajeno je da se pune naribanom tamnom čokoladom, ali za djecu ipak naribajte mliječnu.
Francuska torta od palačinki - Mille crepe

Ovu torticu  već dugo gledam i nikako se odvažiti pa zaista ju i napraviti. A izgledalo mi je divno, pa još ova krasna slastičarska krema sa čokoladom (ovo je skoro pa treći post zaredom da kuham varijante iste kreme :)), pa sve premazano kremom... I kad sam ju napokon napravila, nije me razočarala. Naprotiv. Jednostavna, efektna, za razbiti monotoniju vječnih palačinki s nutelom :). I morala se je brzo rezati pa nemam niti jednu jedinu sliku cijele torte :)