Preskoči na glavni sadržaj

Varaždinski klipiči

Ovo je tradicionalni recept za klipiče koji je, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, zaštićeno intelektualno vlasništvo. I puno im hvala na objavi originalne recepture jer ovi su klipiči nenadmašni, nevjerojatno meki, a jednostavni, izdašni... Zaista divan recept, vrijedan svoje slave.
A ako vas put nanese u Varaždin, probajte i orginalne pa ih usporedite s svojima... I nisam sigurna koji će vam se više svidjeti :)







Recept ću prenijeti u orginalu onako kako je objavljen na Oblizeki.com. Jedino sam stavila 2 žličice soli jer mi je navod za sol u orginalu posve nejasan :).





Sastojki

za 25 komada klipičof
1 kila brašna
6 deci mleka
2 i po deci ulja
8 deka friškoga kvasa
2 i pol dele soli
2 i pol grama kumina
2 deke cukora

Kak napraviti z gore napisanoga dobre varaždinske klipiče

Kvas se stavi zdigati skupa s malo friškoga mleka, malo brašna i cukora. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, zdignuti kvas i z mlekom zamesimo mekano testo. Testo se mora jako dobro i dugo mesiti tak da bude rahlo (kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i pregranja), a onda ga ostavimo da se zdiže. Kad je zdignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo v hlepčeke i opet ih ostavimo da se zdižeju. Svaki hlepček se razvalja da bu dugi otprilike 20 centimetri. Testo se počne zamatati od dole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči zideju dugi otprilike 25 centimetrov. Složimo ih na protvan i opet ostavimo da se zdižeju. Premažemo ih žumanjkom i posipamo s kuminom.
Peče se na 220 °C 10-12 minuta.


Printaj recept





Primjedbe

  1. čula sam za njih, nisam nikad još radila, a stvarno su fenomenalni i odlično, jako fino izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Jooooooj da mi je puna košara klipića i neki dobar film ili tekma na tv-u!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kada me put nanese prema Varaždinu ne propuštam počastiti se kojim klipićem. Hvala ti za recept i odlično izgledaju !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)