Pita od čokolade s bananama

Ne znam da li ste možda već primjetile ovaj divan blog Delight dulce. Recepti su joj odlični, a tek videa... Ma, morate to pogledati, meni je mrak :).
Kad je objavila ovaj divan recept morala sam ga što prije isprobati. Jer djeca, da naravno opet djeca :), jako vole kolače sa kombinacijom banana i čokolade.
Dakle, nestao je u cca pola sata :).
Eh, da, malo sam smanjila količinu čokolade iz originalnog recepta jer mi je jednostavno previše čokolade i izbacila sam glazuru. Iz istog razloga.







za podlogu:
125g maslaca sobne temperature
60g šećera
1jaje
200g oštrog brašna
50g mljevenih badema
prstohvat soli
prstohvat praška za pecivo

za nadjev:
2,5dl slatkog vrhnja
3 žumanjka
2  žlice šećera
200g tamne čokolade
1 žlica maslaca
3 banane
1 žlica ekstrakta od vanilije


50g čokolade za posipanje

Pomiješajte brašno i mljevene bademe sa praškom za pecivo i soli, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje pa izradite prhko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 1 sat u hladnjaku.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te ga prenesite u namašćen kalup za pite. Odstranite višak tijesta te ga nabockajte vilicom. Stavite opet u hladnjak na 15-tak minuta. Prekrijte papirom za pečenje te napunite grahom ili keramičkim kuglicama za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180°C.
Ohladite.




Za kremu u posudu stavite kuhati slatko vrhnje. Čim provrije, ugasite vatru i poklopite poklopcem. U drugoj posudi mikserom istucite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne posvijetli. Ponovno upalite vatru ispod posude sa vrhnjem te dodajte žlicu po žlicu vrhnja u smjesu jaja i šećera. Radite to polako da vam se jaja temperiraju, a pritom ne skuhaju. Ulijte tako ugrijanu smjesu jaja i šećera u ostatak vrhnja te kuhajte na laganoj vatri oko 3 minute dok se ne počne zgušnjavati. Znati ćete da je gotovo kad prstom prođete poleđinom kuhače i ostane čisti trag. Maknite kremu sa vatre, umiješajte ekstrakt vanilije te dodajte nasjeckanu čokoladu i maslac. Dobro promiješajte da se sve sjedini te ohladite na sobnu temperaturu.

Na pečenu podlogu poslažite banane narezane na polške te prekrijte kremom. Ohladite u hladnjaku barem 2 sata te ukrasite naribanom čokoladom.

Printaj recept





 

Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije