Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od srpanj, 2012

Juha od tikvica

Mora li baš juha od tikvica biti krem-juha? Ne, ne mora, nikako ne mora.
Iako je i meni ukusna krem juha, ovakva juha mi je više nego dobrodošla promjena.
Prepuna povrća, vitamina, okusa, a i dalje dovoljno fina da ju i djeca vole. A to je u konačnici i najbolji pokazatelj što je fino i ukusno, zar ne?
Tikvice s krumpirom na lešo

Otkad pamtim moja prva gastroasocijacija na Hvar je - tikvica. Ni ulje, ni vino, ni lavanda, ti otočki biseri kojima se ponosimo već tikvica - neugledna, nerazvikana, gotovo zatajena. U srpnju je u otočkim vrtovima bilo još samo tikvica i možda koja mahuna. Nona je uz svaki obrok imala teču zeja - tikvica s krumpirima na lešo. Meso i riba su se izmjenjivali, no glavu ulogu uvijek je igrala samo - tikvica. 

I zato.. ako se ikad nadjete u srpnju na otoku potražite svoju teču zeja. Uz kap dobrog maslinovog ulja... 

Prhka pita s ribizima

Nisam baš luda za meringom (zapečenom kremom od bjelanjaka, odnosno šaumom :)), ali u ovom receptu miješa se sa ribizima i postaje nešto sasvim drugačije. Ribizima daje slatkost i smanjuje kiselost, mijenja boju u divnu crveno rozu...
A pita je ostaje divno osvježavajuća i taman je za ove ljetne vrućine. 

Semifreddo s medom i lavandom

Ajme, kako je teško slikati ovakav ledeni desert na +30°C... Sve mi sam napravila kako treba - pripremila hladan tanjur, pripremila fotić dok sam ukrašavala medom i cvjetićima lavande i samo što sam se okrenula već sam imala krug otopljenog sladoleda oko ledene sredine... No, nadam se da sam vam ipak slikom uspjela dočarati kako ovo dobro izgleda kad već ne mogu slikom prenijeti divnu aromu i predivan miris...

Lavandu još nisam koristila u kuhinji, no bio je red da i to isprobam. Jer kako bi to bilo svako malo spomenuti Hvar, a ne kuhati s njegovim najmirisnijim zaštitnim znakom.... Koristite samo svježe, tek otvorene cvjetiće intenzivne plave boje. Cvjetiće pažljivo izvucite iz čaške. Tako ćete dobiti manje intenzivan, delikatniji, a opet dovoljno izražen okus lavande.

Možete koristiti bilo koji svijetli med, ali svakako bi idealno bilo upotrijebiti upravo lavandin med :). Također    i mileram možete zamijeniti jogurtom za laganiju varijantu.