Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od travanj, 2012

FBI rukavice - Laka kuharica - Libum

U tijeku je igra FBI rukavice za ožujak i travanj, a pod istragom je Laka kuharica.  Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog.

U ovoj igri sudjelujem prvi put, skromno, samo s jednim isprobanim receptom.
Zašto jedan? Blog Laka kuharica je prepun divno primamljih recepata koje sam poželjela isprobati. No, napravila sam jednu veeeeeliku grešku.

Počela sam isprobavanje s libumom iz Pompeja.

I taj libum me je toliko oduševio da sam morala raditi i reprize i više nije bilo vremena za ostale divote s ovog bloga. Al doći će i one na red, samo ne za ovu igru :).

A libum je divan. Izuzetno jednostavan za pripremu i brzo gotov, a jako ukusan. Prvi put sam ga radila sa skutom, drugi put sa mješavinom skute i kravljeg sira, pa samo s kravljim sirom.. Svaki put je bio mrvu drugačiji, a opet jednako ukusan.






Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)




Zapečena tjestenina s povrćem

Proljeće je vrijeme kad mi je najdraže pojesti laganu tjesteninu sa brdo raznog povrća. Ova, doduše, i nije baš tako lagana zbog dodataka bešamela, ali zato ipak ima puuuuuno povrća.  Fetu pokušajte obavezno baš ovako zapeći, tako je posebno ukusna. A možete kombinirati i sa drugim povrćem.



Lazanje sa šparogama i šunkom

Stigle su. Napokon. Baš sam ih željno čekala. Draže su mi uzgojene šparoge jer im je okus jači, a oporost blaža. A i djeci lakše prođu :).




Rižoto od koprive

O koprivi sam već ponešto napisala u prethodnom postu. Nakon savijače na red nam je došao i rižoto. Za ovo sam jelo bila sigurna da će proći kod moje djece jer vole ovakvu zelenu rižu i sa špinatom ili blitvom. Tako je bilo. Svima nam se svidjelo i jako nam je žao što sezona kopriva traje tako kratko.




Savijača od kopriva iliti koprivnjak

Kažu da je kopriva jedna od najzdravijih lisnatih biljaka. Zovu je multiviaminskim koncentratom i njeno blagotvorno djelovanje na ljudski organizam je i znanstveno dokazano. Za kuhanje se koriste vršci mlade koprive ubrani u nezagađenom okolišu.

Naravno da joj, znajući ovo gore navedeno, nisam mogla odoljeti kad sam ju vidjela na placu u hrpici pred jednom bakicom. I nije me razočarala. Nimalo. Čak naprotiv. Divna je.





Prva je na red došla savijača.





Uskršnja pinca (sirnica)

Ovo je recept za pincu koji je isproban puno, puno puta i jednako toliko hvaljen. Stižem sa njime u zadnji čas, ali jednostavno ga moram objaviti jer je to jedan od onih recepata za koje znate - to je to i više ne moram tražiti :).
Od ostalih recepata se razlikuje po premazu koje daje pinci onu pravu prefinu koricu. I ima onu divnu slatko slanu aromu.

Vrlo je jednostavna za izradu, samo treba nešto više vremena. Diže se dok se žumanjak suši, a za svako sušenje treba računati otprilike 1h.

I da, kuhinja mora biti zagrijana... Jedino pripazite na količinu soli - nemojte dodati 100g soli vec samo 10g. To je greška koja mi je već nekoliko puta prijavljena.

Kad se ohladi zamotajte ju u prozirnu foliju pa će vam moći stajati više dana. 




Hrustule

... frustule, hrostule, krostule, krustule, kroštule... Svako dalmatinsko mjesto ima svoje ime za ovu jednostavnu tradicionalnu slasticu. Ove bi mogli nazvati hvarskim ili još preciznije starogrojskima, a mogle bi biti i dolske jer sam recept dobila od jedne dolske none.

Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu. Nekad se je pio uz dodatak vode kao osvježavajući napitak, a danas je je neizostavni sastojak starogrojskih cvita. I ovih hrustula.
Fine, meke, aromatične, zaista su posebne...