Preskoči na glavni sadržaj

Hrustule

... frustule, hrostule, krostule, krustule, kroštule... Svako dalmatinsko mjesto ima svoje ime za ovu jednostavnu tradicionalnu slasticu. Ove bi mogli nazvati hvarskim ili još preciznije starogrojskima, a mogle bi biti i dolske jer sam recept dobila od jedne dolske none.

Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu. Nekad se je pio uz dodatak vode kao osvježavajući napitak, a danas je je neizostavni sastojak starogrojskih cvita. I ovih hrustula.
Fine, meke, aromatične, zaista su posebne...








Originalni recept ide ovako - na 1 jaje idu 2 žlice šećera i 2 žlice masti, 1 prašak za pecivo (ako su 2 jaja), žlica meštra, malo rakije i korice limuna te brašna koliko popije. 






Pa ako želite možete probati i tako, a za ostale evo mojih mjera:

2 jaja srednje veličine
2 žlice ulja
2 žlice maslaca
250g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
korica limuna
0,3 dl rakije
2 žlice meštra

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Mikserom umutiti žumnjake sa šećerom, dodajte ulje i maslac, te koricu limuna, rakiju i meštro. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo te usuti u smjesu žumanjaka i šećera i još malo tući mikserom. Kad se stvore mrvice uliti i bjelanjke te rukom umijesiti čvrsto tijesto.
Ostaviti tijesto pola sata na sobnoj temperaturi.

Na pobrašnjenoj dasci tijesto razvaljati oko pola centimetra debljine te rezati na trake. Trakice oblikujte po želji.


Ugrijati puno ulja dok ne počne lagano pjeniti. Pržiti hrustule dok lagano ne porumene. Izvaditi ih šupljikavom žlicom na upijajući papir pa posuti šećerom u prahu. Poslužiti.


Verzija za ispis






Primjedbe

  1. Kod nas na Kvarneru i u Istri su kroštule i mislim da nema drugih naziva pa me jako iznenadila ova raznovrsnost dalmatinskih naziva, pogotovo hrostule. Kako god se zvale, ovo je fina slastica

    OdgovoriIzbriši
  2. hrostule su na Bracu i cini mi se oko Dubrovnika :)

    OdgovoriIzbriši
  3. baš su krasne, sviđa mi se recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. taj meštro me baš mami, a ni kroš... pardon, hrostule ;) nisu za zanemarit ;)))
    jako lijepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tanja, hrUstule :lol :lol
      hvala ti :)

      Izbriši
  5. Super izgledaju. Jako sam zaintrigirana meštrom nisam nikada čula za to.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)