Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od prosinac, 2011

Božićni panj

Ovog kolača se sjećam iz djetinjstva. Moja ga je mama neko vrijeme pekla za svaki Božić. Bio je od svijetlog biskvita i bogate kuhane čokoladne kreme s maslacem. A onda je pao u zaborav... Ovog sam Božića odlučila da ću ga pokušati vratiti iz zaborava. No, ispao je posve drugačiji od onog kojeg se sjećam. Tako je to kad kreneš mijenjati malo ovo pa još ono... :)




Trokutići od lješnjaka i badema

Nikako da stignem do bloga i postavim slikice svojih božićnih kolača. No, evo me sad tu, doduše sa nekoliko dana zakašnjenja, al bolje ikad... :)





Kuglof od mrkve, mandarina i oraha

Mislim da će ovo biti zadnji kuglof ove sezone :). Ovaj je pravi zimski. Aromatičan je i toliko sočan da gotovo možemo reći - vlažan. I prepun vitamina. Djeluje kao trenutni podizač raspoloženja :D.




Pogačice sa čvarcima

U ovo doba godine uvijek nam se doma stvore neki čvarci. Neki su fini, pa planu u trenu, no neki budu malo manje fini pa se vuku danima po hladnjaku. E, takvi su idealni kao nadjev za ove pogačice. Vrlo su jednostavne za pripremu, ali i ukusne, pa se svakako vrijedi malo potruditi. Ni ovo slaganje tijesta nije komplicirano, samo treba probati :).




Princes krafne

Ah, znam da je net pun recepata za princezice. No, jednostavno nisam mogla ne uslikati ove krasotice, a usput vam pokazati i svoj receptić. Da, da, koristim mast. I to zato jer mi je tijesto tako ukusnije i rahlije nego kad koristim maslac. Kao protutežu sam klasičnu kremu od jaja ublažila tučenim slatkim vrhnjem.



Zaleti (Gialleti)

Ovo su tradicionalni venecijanski kolačići od palente ili kukuruzne krupice. No, pomalo su mi zbunjujući ne samo zato što imaju dva naziva već i zato što ih se može pripremati i na dva posve različita načina. Prvo sam ih uočila na Coolinarici i jako mi se svidjela ideja da od skuhane palente mogu napraviti nešto fino slatko. I jesu fini, samo treba pripaziti da se peku dovoljno dugo kako bi postali prhki.


I. Zaleti

250g kukuruzne krupice (griza)
900ml mlijeka
100g maslaca
120g šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma ili rakije
malo soli
limunova korica
po želji žlica grožđica ili arancina
šećer u prahu za posipanje

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. U posebnoj posudi pomiješajte kukuruzni griz s praškom za pecivo, soli i šećerom. Uspite u mlijeko s maslacem i miješajte desetak minuta na laganoj vatri dok ne dobijete gustu masu. Umiješajte limunovu koricu i po želji grožđice, pa žlicom grabite smjesu i stavljajte je na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrij…